A mai trecut un Crăciun…

În acest an, Crăciunul a fost altfel, mai izolat și departe de prieteni. A trebuit să fim vigilenți și să respectăm măsurile de siguranță și de protecție, pentru noi și pentru cei dragi. Nu a fost tocmai ușor să facem tot posibilul pentru a ne putea bucura de Crăciun. Anul trecut nici măcar nu ne imaginam că vom trăi așa vremuri. Mulți dintre noi ne doream lucruri care, acum, par complet lipsite de importanță. Tot ce ne dorim acum este sănătate, libertate și pace. Prioritățile s-au schimbat după ce am conștientizat, în vreme de pandemie, ce contează cu adevărat.
Și la sate, tradițiile străvechi ale colindatului din casă în casă au rămas doar o amintire anul acesta, de Crăciun. Autoritățile au restricționat colindatul astfel că satele sălăjene au fost în acest an mai sărace și mai pustiite, prin lipsa feciorilor frumos îmbrăcați în straie populare care să meargă din poartă în poartă pentru a duce vestea cea bună, a Nașterii Mântuitorului.
Copiii, niște obișnuiți ai ulițelor satelor în serile de Crăciun de odinioară, acum au lipsit cu desăvârșire. Glasul colindului duios de altădată a rămas doar o amintire.
Crăciunul acesta, colinda online a fost în trend. Fie că și-au văzut apropiații prin intermediul aplicațiilor de internet, fie că le-au ascultat colindul prin intermediul telefonului, emoțiile au fost aceleași. Chiar dacă nu i-am putut imbrățișa pe cei dragi, am micșorat distanța gătind împreună în bucătării diferite, am luat cina împreună la mese diferite și am despachetat cadouri în același timp, la sute de kilometri distanță unii de alții. Am gustat singuri sau împreună din aceleași sarmale gătite în vasul de lut sau din cozonacii cu nucă, având sărbătoarea în suflete și recunoștința în inimă. Important este să ne aducem mereu aminte de aceste momente și să prețuim mai mult fiecare clipă, cu încredere în vremuri mai bune.
S-a mai dus un Crăciun și rămâne în urmă un sentiment de nostalgie și tristețe. Casa e la fel de gătită, globurile sunt tot în brad, beteala e la locul ei și, totuși, strălucirea magică parcă a dispărut.
Mergem mai departe, pășim în următoarea zi cu speranța că totul va fi bine, că ne vom face bine cu toții și că vom trăi un Crăciun mult mai frumos la anul. Până atunci, mai trecem prin câteva anotimpuri, mai tăim niște povești, mai cunoaștem niște locuri, oameni, sentimente și emoții. Mai învățăm câte ceva despre noi, acum am învățat, anul acesta, să fim luptători și supraviețuitori.
Indiferent de modul în care v-ați petrecut Crăciunul acesta, e bine să rămânem optimiști și să ne ancorăm în activități distractive dar sigure și pentru sărbătoarea Anului Nou.