Proprietarii de monumente istorice, persoane fizice sau juridice, sunt așteptați să depună proiecte pentru finanțare nerambursabilă în cadrul primei sesiuni pentru 2021 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), a Institutului Național al Patrimoniului (INP).

Priorităţile anuale ale INP în vederea finanţării sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice în pericol, angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice și contribuţia la marcarea unor aniversări istorice şi la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural.

Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă pentru sesiunea de finanţare I din 2021 este de 5.000.000 lei, domeniul pentru care pot fi depuse proiecte în această sesiune fiind elaborarea de reglementări tehnico-economice, de norme şi metodologii privind elaborarea de documentaţii specifice, executarea de lucrări pentru protejarea monumentelor istorice.

Subprogramele pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul prezentei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:

– subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru), 1.500.000 lei;

– subprogramul proiectare – elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, în vederea solicitării de finanţări în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2021-2027) şi în cadrul diferitelor programe naţionale, 1.000.000 lei;

– subprogramul acţiuni tematice – Timişoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, 1.000.000 lei;

– subprogramul acţiuni tematice – Reşiţa, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, 1.000.000 lei;

Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect este de 200.000 lei pentru subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru) și 140.000 lei pentru subprogramul de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.

La primul subprogram se primesc propuneri de proiecte pentru:  intervenţii directe – consolidare e elementelor structurale şi de arhitectură; intervenţii indirecte – sprijiniri, eşafodaje, acoperiri de protecţie; lucrări conexe – desfacere/refacere a instalaţiilor/echipamentelor, finisajelor interioare şi exterioare, învelitorilor şi altor elemente, necesare pentru realizarea intervenţiilor.

La cel de-al doilea se primesc propuneri pentru: proiecte de anvergură şi complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, PT, DTAC şi DE); proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii şi cercetări; proiecte pentru care există DALI avizat şi se elaborează fazele de proiectare PT, DTAC şi DE; proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.

Finanţarea se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase a beneficiarului finanţării, în numerar, într-un cuantum care nu poate fi mai mic de 10% din valoarea totală a finanţării solicitate.

Perioada de depunere a proiectelor este 25 ianuarie – 1 martie 2021, iar termenul limită de înscrierea proiectelor este 1 martie 2021, ora 16:00.

Dosarele de participare vor fi depuse în format electronic pe platforma TMI începând cu data de 25 ianuarie 2021. După termenul limită, sistemul informatic nu mai permite depunerea de documente.

La selecţia de finanţare pot participa persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Proiectele participante la selecţie pot avea ca obiect monumente istorice: grupa A – de valoare naţională şi universală (MI-A) sau grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (MI-B).

Solicitanţii pot depune în cadrul unei sesiuni de finanţare maximum 2 proiecte.

Documentele necesare înscrierii de proiecte în actuala sesiune de finanţare sunt disponibile pe pagina web a institutului, la secţiunea dedicată programului Timbrul Monumentelor Istorice, www.patrimoniu.ro/timbru.