Proprietarii ale caror case se vor deteriora in urma lucrarilor mari de infrastructura vor putea fi despagubiti.
Firmele care realizeaza lucrari la drumuri, cai ferate, aeroporturi vor fi obligate prin lege sa incheie contracte de asigurari. Astfel, ele vor putea acorda despagubiri persoanelor ale caror proprietati au fost afectate de lucrarile la infrastructura. Initiatorul legii, senatorul UDMR de Salaj, Fekete Andras ne-a spus ca „ideea a pornit de la experientele neplacute pe care le-au avut locuitorii din judetul nostru anii trecuti. Au fost mari probleme cu cei de la Itinera cand au lucrat pe E81. De atunci au mai fost reclamatii si de la Fildu, Criseni sau Mirsid, unde nenumarate case au crapat din cauza autovehiculeleor de mare tonaj, de peste 30-40 tone. Camioanele au transportat peste capaci-tate cantitati imense de materiale de constructii provocand degradarea drumurilor si craparea caselor. Pana acum oamenii nu au avut cui se adresa, eventual puteau da in judecata firma constructoare. Dar cei care au avut de suferit, si s-au trezit cu casele crapate, mai ales ca majoritatea erau saraci, nu aveau cum sa suporte cheltuielile pentru un astfel de proces. Mai mult, ce sanse de castig ar fi avut ei, cand firmele constructoare sunt companii multi-nationale, cu case de avocatura in spate?”
Initiativa UDMR
Fekete Andras a explicat ca firmele care lucreaza la drumuri vor fi astfel obligate sa fie mai responsabile. Legea va stabili in ce conditii si cine va plati daunele pentru un imobil degradat, in cazul in care deteriorarea a fost cauzata de lucrari. O comisie de specialisti va stabili paguba si suma cuvenita ca despagubire. Sunt incluse aici si despaguibirile pentru deteriorarea retelelor de apa, curent electric, gaz sau canalizare. Dupa cum a apreciat senatorul UDMR de Salaj, companiile de asigurare vor avea de identificat potentialele surse cauzatoare de deteriorari, cum ar fi modul de respectare a vitezei si incarcaturii autovehiculelor. La aceasta data initiativa legislativa la care a subscris si Cseke Atilla, a trecut de Senat, a fost avizata de Ministerul Transporturilor, a primit unda verde de la comisiile Camerei Deputatilor si se spera ca in cel mult o luna de zile, legea sa fie promulgata.
Drumarii obligati sa plateasca pentru casele crapate
Articole
Ministerul Dezvoltării a sistat noile deconturile din cauza datoriilor mari la „Anghel Saligny”. Proiecte blocate în toată țara
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că instituția nu va mai primi spre decontare facturi pentru lucrări executate până când se plătesc restanțele de peste 4 miliarde de lei. Este suma pe care Guvernul o are datorie către unitățile administrativ-teritoriale care au accesat fonduri prin programul național „Anghel Saligny”. Ministrul a subliniat faptul că Ministerul Dezvoltării nu va mai accepta alte facturi, până când această sumă nu va fi plătită. Plățile vor fi etapizate, în funcție de…
Mai mult...Zălăuanii își aleg din nou primarul, în luna mai. Prezidențialele, programate tot în mai
În prima ședință a Coaliției din acest an, desfășurată miercuri după amiază, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc în data de 4 mai, iar turul al doilea să se organizeze în 18 mai. „Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și…
Mai mult...