Desi calamitatile, in special inundatiile, nu au prea ocolit tara noastra in ultimii ani, mai putin de 15 la suta din cele 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate. Studiile realizate de autoritati in ultimii ani au relevat ca valoarea pierderilor medii anuale (calculata doar pentru cladiri rezidentiale) rezultate in urma producerii inundatiilor, se ridica la aproximativ 20 milioane de euro.In cazul unui seism puternic, expunerea rezidentiala totala s-ar ridica la aproximativ 105 miliarde euro.

Asigurarea obligatorie, eficienta numai pentru unii

De la 1 ianuarie 2010, toate persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure constructiile cu destinatie de locuinte impotriva fenomenelor naturale (inundatii, cutremure, alunecari de teren). In categoria constructiilor vizate de proiect intra: apartamentele din blocuri, casele pe pamant, locuintele sociale, cele de protocol, casele de vacanta. Suma obligatorie care va trebui platita sub forma de prima de asigurare anuala va fi echivalentul in lei (la cursul BNR) a 10 euro pentru constructiile din caramida nearsa (tip B) si 20 de euro pentru locuintele din beton armat, metal sau lemn (tip A). In cazul producerii unui dezastru, se va putea primi o despagubire de pana la 10.000 euro, daca esti posesoarea unei locuinte de tip B si 20.000 euro pentru una de tip A.
Dincolo de faptul ca sumele acordate ca si despagubire sunt derizorii, asigurarea obligatorie mai prezinta si un al mare dezavantaj: majoritatea romanilor vor plati pentru ceva cu care e cert ca nu se vor confrunta niciodata. Pentru ca este, practic, imposibil ca apartamentele de la bloc, de la etajul I in sus, sa fie afectate, vreodata de inundatii (ca urmare a precipitatiilor, ca cele provocate de vecini nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie). La fel, este greu de crezut ca, in afara zonelor cu risc seismic ridicat, se vor produce cutremure in masura sa afecteze siguranta cladirilor rezidentiale. Nici alunecarile de teren nu reprezinta un risc suficient de extins pentru a generaliza asigurarea obligatorie la toate locuintele.

Asigurarile
facultative,
mai scumpe,
dar mai realiste

Pentru cei mai multi, optiunea cea mai buna ar fi o asigurare facultativa, care sa acopere si riscurile mai… plauzibile. Cu atat mai mult cu cat, daca ai facut o asigurare facultativa, esti scutit de plata asigurarii obligatorii – bineinteles, cu conditia ca polita de asigurare sa acopere riscurile acoperite de asigurarea obligatorie. In cazul asigurarilor facultative, preturile politelor de locuinte variaza intre 0,12 si 0,3 la suta din valoarea asigurata.
Un leu pe zi
Un calcul estimativ arata ca pentru un apartament asigurat la o suma de 182.000 de lei (1,82 miliarde lei vechi), clientul va plati un leu pe zi. Costul asigurarii depinde in principal de pachetul de acoperire pentru care a optat clientul, precum si de eventuale conditii particulare ale locuintei – localizare, an de constructie, structura. Pretul unei polite reprezinta 0,15-0,35 la suta din totalul sumelor asigurate, in cazul constructiilor din beton si caramida, iar pentru cele din lemn se incadreaza in intervalul 0,55 – 0,80 la suta. Pentru un apartament asigurat la 70.000 de euro prima anuala poate varia intre 165 si 260 de euro.