Atentie la hotii electronici

 

Daca vi se cer pe e-mail date confidentiale de la banca, este aproape cert ca mesajul a fost trimis de un hot. Bancile nu solicita niciodata date pe e-mail
Daca ati primit un mesal pe e-mail, prin care banca dumneavoastra va solicita diverse informatii confi-dentiale, trebuie sa stiti ca ati intrat in vizorul unor hoti moderni, care opereaza exclusiv electronic, furand bani din conturile de card ale clientilor bancari. Acestia opereaza trimitand catre clienti mesaje in numele bancilor, in care le cer, sub un pretext sau altul, sa divulge informatii confidentiale. Procedeul se numeste phishing. Cea mai buna metoda de a evita golirea contului dumnea-voastra de card este sa ignorati aceste mesaje, pentru ca bancile nu solicita niciodata date pe mail.
De asemenea, in eventualitatea in care va pierdeti sau vi se fura cardul, este bine sa memorati codul PIN. Nu il scrieti pe card sau in alt loc unde poate fi accesibil hotilor. In plus, daca aveti mai multe carduri, utilizati PIN-uri diferite la fiecare card.
Inainte de a efectua o tranzactie, uitati-va cu atentie la bancomat. Dupa cum avertizeaza si Politia, hotii obisnuiesc sa ataseze de aceste aparate dispo-zitive de citire a cardurilor sau camere de luat vederi pentru a va copia datele personale.
Pastrati chitantele si verificati daca ele coincid cu extrasele de cont. Daca suma este incorecta, sunati de urgenta la banca. Faceti o lista cu numerele cardurilor, va este de folos daca ramaneti fara ele. In magazine verificati suma inscrisa pe chitanta inainte de a introduce PIN-ul. In cazul cumparaturilor on-line sau telefonice puteti divulga codul din trei cifre de pe spatele cardului, insa niciodata PIN-ul.
Cardurile cu cip sunt cea mai buna alegere. Sunt cele mai sigure si din 2011 vor fi singurele acceptate in tarile membre ale Uniunii Europene.