martie 27, 2025

Piata constructiilor se adapteaza din mers

Constructorii au estimat pentru acest an o reducere a proiectelor din sectorul constructiilor civile, ceea ce ar atrage dupa sine o scadere cu 20 la suta a volumului comercializarii de materialelor de constructii si o diminuare cu 10 la suta a valorii pietei. Cu acelasi procent se estimeaza si scaderea volumului de vanzari la materialele de zidarie: caramizi, BCA, invelitori acoperisuri. Din totalul de 4,5 miliarde de euro a pietei, industria cimentului detine circa 800 milioane de euro, industria de caramida – aproximativ 250 milioane de euro, acoperisurile 200 milioane de euro. Diminuarea investitiilor pe sectorul imobiliarelor au determinat producatorii de materiale de constructii sa estimeze scaderi de pana la 50 la suta pe piata termopanelor, cu pana la 40 la suta la vopsele si cu 10-20 la suta la tigle ceramice.
Dar cu toate ca statisticile sunt pesimiste, inca nu se poate spune ca cei care au ales sa investeasca pe piata materialelor de constructii au facut o greseala. Din contra. Motivatia este data de faptul ca romanii au ales in ultimii ani sa-si cheltuiasca banii castigati la munca in afara tarii pe constructia sau renovarea de locuinte. Chiar si in perioada actuala, cand profitul multor afaceri scade, materialele de constructii se vand bine. De ce? Pentru ca acele lucrari care au demarat anul trecut, acum sunt in lucru si inca mai necesita o serie materiale. Altfel spus, chiar daca criza economica mondiala afecteaza inevitabil si sectorul constructiilor si al materialelor de constructii, se construieste!
Tendinta ascendenta a pietei imobiliare s-a reflectat cu predilectie in comercia-lizarea materialelor de constructii, fie ca erau made in Romania, fie ca erau import. Materialele de baza, pliate parca dupa buzunarul clientului nostru, var, ciment, cuie, tigla, sunt cele care fac parte din productia autohtona. In schimb, produsele venite de peste granita poarta sigla unor firme cunoscute si consolidate pe piata occidentala si includ sistemele integrate in constructii, de ultima generatie. E drept ca pretul lor se adreseaza celor dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru casa lor si care doresc sa beneficieze aici de avantajele unor materiale performante.
Online in cautarea pietei
Un cuvant greu in acest domeniu, dupa cum aprecia reprezen-tantul unei firme de profil din Zalau, il va avea internetul. Mai precis, ofertele firmei vor fi prezen-tate in cadrul unui Magazin On-Line, unde vor fi regasite nu doar materialele de constructii cu pretu-rile lor, ci si detalii tehnice privind efici-enta ori modalitatile de lucru cu aceste materiale.
De la idee, la afacere
Cei mai multi admit ca au pornit de la o mica afacere, concretizata in vanzarea catorva materiale si eventual transportul lor la beneficiar, nedispunand decat de un spatiu modest si de o Dacie Papuc. Reusita celor care au dezvaluit secretul propriei afaceri parcurge cativa pasi si debuteaza intr-un depozit de materiale de constructii. In prima faza se au in vedere doar materialele de constructii ^primare^, precum cuie, caramida sau var, pentru care suma minima necesara, potrivit specialistilor, este de 10.000-15.000 euro. Investitia creste considerabil daca sunt comercializate materiale aduse din import si daca se are in vedere deschiderea unui show-room. In acest caz, fondul la care se ajunge ar fi de 50.000 euro. Cifra de afaceri nu poate fi in nici un caz mai mica de cateva zeci de mii de euro. Profitul nu poate aparea mai devreme de un an si jumatate, moment cand cei mai multi decid sa extinda afacerea. Profitul brut, dupa unele aprecieri s-ar cifra la 100 milioane lei vechi/luna.
Potrivit estimarilor celor mai multi business-man in domeniu timpul de amortizare al investitiei se intinde pe o perioada cuprinsa intre doi si patru ani. |ansele de reusita a afacerii se bazeaza pe capacitatea de a fi cu un pas inaintea competitorilor, dar si pe faptul ca cererea de pe piata nu este complet acoperita. Exista numeroase firme care comercializeaza materiale de constructii sau care detin astfel de depozite in cadrul unor afaceri ample.
Poate ca pana in momentul demararii afacerii totul ar suna ca o poveste frumoasa. Cei care se avanta in acest business au de incropit la inceput un plan de afaceri, trebuie sa stie de cat spatiu dispun. mai apoi au de identificat resursele financiare, importatorii, produca-torii din domeniu si de a stabili relatiile comerciale. Mai mult, e de dorit sa fie contactate companiile de constructii, de instalatii, finisaje, proiectantii si managerii care pot recomanda materialele si echipamentele solicitate pe piata.
Un nume recunoscut pe piata Salajului in domeniul materialelor de constructii, este cel al firmei Ambient, creata in cadrul societatii comerciale Inserco, al carei patron si director general este dl. Mirel Chis. Afacerea in domeniul materialelor de constructii a fost proiectata tinand cont tocmai de lipsa unor idei, ori produse, sau chiar a unei strategii de pe piata. Strategia firmei a vizat aducerea produselor direct din import, incheierea de contracte direct cu producatorii si monito-rizarea pietei. Mai mult, afacerea mai include crearea unui circuit de magazine in Jibou si Crasna, a unei echipe de constructii civile, industriale, de drumuri si poduri, precum si crearea unei oferte de servicii la terti. Business-ul nu a putut fi stavilit aici, chiar daca criza a impus scaderea preturilor la unele materiale de constructii. Reprezentantul Ambient, dl. Vasile Bolos, director comercial, a explicat ca multe lucrari de constructii au ramas nefinalizate in anul acesta. Este vorba de firme care au lucrat din 2008 pana la un anumit nivel si au lasat imobilele respective in conservare, fie le-au lasat la nivel de structura, asteptand identificarea unor fonduri. Alte societati au finalizat obiectivele, dar nu au reusit sa le vanda. Din aceste motive, s-a ajuns la ideea generalizata de scadere a costurilor materialelor de constructii. Ambient a adoptat aceasta solutie, in special la materialele din productie autohtona (ciment, caramizi, BCA, materiale de structura).