Trei consilieri sălăjeni s-au dezis de PNL și au plecat în partidul lui Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator, profitând de Ordonanța de Urgență care permite migrația politică fără pierderea mandatului. “Dezertarea” a avut loc săptămâna trecută, când consilierii locali zălăuani Rodica Mureșan și Raul Dragoș, alături de consilierul județean Alexandru Dumitru, au decis să se “transfere” în PLR. Transferul celor trei ne-a fost confirmat atât de Mirel Taloș, liderul sălăjean al PLR, cât și de Radu Căpîlnașiu, președintele PNL Sălaj.
Contactat telefonic, președintele liberalilor reformatori sălăjeni nu a dorit să facă nici un fel de precizări legat de acest subiect, spunând că se abține de la a face comentarii. “Motivele pentru care au plecat din PNL au fost consi-derentele politice. Mai multe nu vreau să comentez legat de acest subiect”, ne-a declarat ieri deputatul Mirel Taloș, ales în 2012 pe listele USL, fiind atunci susținut de PNL, dar care i s-a alăturat lui Tăriceanu după ruperea USL.

Se schimbă balanța puterii în Consiliul Local Zalău

Plecarea celor doi consilieri locali schimbă balanța puterii în Consiliul Local Zalău. Dacă până acum PNL cu PDL dețineau majoritatea, cu 11 consilieri, Consiliul Local “aparține” acum stângii, cu 12 consilieri. Este vorba de patru consilieri PSD, doi consilieri PLR, trei UDMR și trei PP-DD. Cu toate acestea, Radu Căpîlnașiu, edilul Zalăului și copreședinte ACL (PNL+PDL) a declarat că la ședința de Consiliu Local de luni nu s-a simțit această modificare. “La ședința de luni nu s-a văzut că politicienii care au trecut din PNL în PLR sunt împotriva noastră. Singurii care s-au abținut ori s-au împotrivit au fost cei din PSD,” ne-a declarat Căpîlnașiu.

Au fost mânați de interese personale

Legat de motivele pentru care cei doi consilieri locali au migrat spre PLR, edilul Zalăului a declarat că motivele celor doi sunt de ordin personal, nu politic. “Cei doi consilieri locali erau susținători PNL și se exprimă și acum  stop_coloana ca fiind susținători ai proiectelor pe care le propun. Au făcut-o din motive și interese personale,” ne-a declarat Radu Căpîlnașiu. Copreședintele ACL Sălaj ne-a declarat însă că problema nu este legată de migrația celor doi în alt partid, ci de faptul că PLR-ul nu există ca partid politic. “Problema e alta. Ei au trecut într-un partid care nu există, dar asta e problema lor. PLR-ul nu există. Ei au făcut săptămâna trecută adresa către secretarul Primăriei, conform ordonanței numărul 55. Luni a avut loc ședința de la tribunal în care trebuia să se dea sentința de înființare a PLR, lucru care a fost respins de instanță,” ne-a mai explicat Radu Căpîlnașiu.

Cine a mai plecat în “barca” lui Tăriceanu

Pe urmele lui Tăriceanu au “apucat-o” și alți oameni politici sălăjeni. Prima plecare cu greutate din PNL Sălaj pe urmele lui Tăriceanu a fost deputatul Mirel Taloș, contracandidat al lui Radu Căpîlnașiu, în 2013, la președinția organizației PNL Sălaj. A urmat apoi consilierul lui Taloș, Sebastian Avram, fost primar al comunei Mirșid în perioada 2004 – 2008. Dan Marian, fostul edil al comunei Creaca, este cel de-al doilea fost primar PNL care s-a alăturat proiectului lui Tăriceanu.
Dorel Oros, membru în BPJ Sălaj, este un alt nume sonor dintre peneliștii sălăjeni care au părăsit partidul ce i-a consacrat, pentru a împărtăși viziunea lui Tăriceanu.
Întrebați dacă se mai vehiculează nume care ar dori să plece spre PLR sau alt partid, atât deputatul Mirel Taloș, cât și copreședintele ACL Radu Căpîlnașiu au avut o reacție identică. “Rămâne de văzut dacă pe viitor vor mai fi politicieni care vor veni în PLR din celelalte partide politice”, a punctat președintele PLR Sălaj, Mirel Taloș. De cealaltă parte, Radu Căpîlnașiu a afirmat că “s-ar putea să mai fie politicieni care să plece de la un partid spre PLR sau PSD”. “Eu nu am de unde să știu fiecare ce gândește și ce are în cap”, a conchis Căpîlnașiu.