Un om gospodar dintr-un sat salajean, in care am ajuns saptamana trecuta, imi spunea ca si-a facut un obicei, ca o data pe luna sa-si curete santul din fata casei de mizeriile pe care nu stie cine le arunca, asa, dupa naravul romanesc. Gospodarul mai spune ca intr-o zi i-a venit ideea de a planta, la marginea santului, o tablita pe care a scris cu vopsea alba: Pastrati curatenia. Vazand dupa o vreme ca indemnul nu are efectul dorit, a adaugat un semn de exclamare. Apoi inca unul si tot asa pana nu i-a mai ramas loc pe tabla. Ca o facatura, mormanul de mizerii pe care le aduna (pet-uri, sticle goale, hartii, ambalaje de tot felul) crestea parca de la o saptamana la alta. Asta pana intr-o zi, cand sotia sa l-a sfatuit sa renunte la tabla, daca nu vrea sa se osteneasca atata. Si-a ascultat nevasta si nu mica i-a fost mirarea sa bage de seama ca mizeriile s-au imputinat, astfel incat era suficient sa-si curete santul din fata casei si a gradinii doar o data pe luna. stop_coloanaPatania gospodarului, dintr-un sat de pe Valea Agrijului, ma face sa cred ca in spatele ei zace lipsa de civilizatie a unui popor care s-a trezit brusc intr-o Uniune Europeana unde nu legislatia, ci cutumele si traditia randuiesc obiceiurile si apucaturile oamenilor. Sa nu fii gospodar nu e nici un pardon. Secretul pentru a mentine o asezare curata nu e sa lucrezi cu „socialul” sau sa montezi placute cu „Pastrati curatenia”, ci sa implici cea mai mare parte din comunitate in astfel de actiuni. Cum? E treaba edililor, ca de aceea au fost alesi in fruntea norodului.
Sa faci, nu sa indemni pe altii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...