Consilierul judetean PNL, Livia Chende, a tinut ieri sa ri-dice in sedinta Consiliului Judetean problema barurilor si a salilor de jocuri care functioneaza in apropierea scolilor. „Am trecut zilele trecute intamplator pe langa Liceul Mihai Viteazul, in apropiere se afla si Liceul Nr. 1 (n.r. – Alesandru Papaiu Ilarian) si am remarcat cinci tineri care fumau in fata unei sali de jocuri. Se vedea clar ca au 15-16 ani”, povesteste Livia Chende colegilor consilieri. Chende a facut un apel consilierilor judeteni ca cei care au putere sau pot sa discute la nivelul celor care emit autorizatii de functionare pentru astfel de unitati economice sa stea si sa se gandeasca de doua ori. „Poate ca numai parintele care trece cu copiii prin astfel de evenimente poate sa inteleaga cat de cumplit este pentru un copil atat de tanar sa invete astfel de lucruri. Mai mult, imi spunea un cadru didactic de la Liceul Mihai Viteazul ca ar trebui vazuti copiii in ziua in care primesc alocatiile, ce fac cu banii in ziua respectiva. Rog mult de tot pe cei care au putere sa faca ceva, sa o faca. De exemplu, hai sa-i lasam sa mearga la doi kilometri distanta. Sa vedem, atunci, mai merg?” spune Li-via Chende.
Livia Chende „a aruncat” problema fara solutii in sedinta. Sugestia ca distanta minima intre scoala si localuri sa fie de doi kilometri este aberanta. Centrul Zalaului, unde sunt concentrate majoritatea scolilor, nu are in sine o raza de doi kilometri. Iar sa nu se elibereze autorizatii ar insemna ca in orasul nostru sa se instituie practic prohibitia.

Vicepresedintele Valer Crisan paseaza problema parlamentarilor
In replica, vicepresedintele Consiliului Judetean Valer Crisan, coleg de partid cu Chende, sustine ca autoritatile locale au luat masuri deja, insa nu pot controla complet aceasta situatie. „Din pacate ne lovim de un zid legislativ, din lipsa de prevederi eficiente referitoare la interdictii privind functionarea acestor unitati economice in preajma unitatilor de invatamant. Cert este ca autoritatea teritoriala si-a facut datoria, s-au luat deja masuri, numai ca, din pacate, autoritatea nu are masuri efective si pragmatice. Nu exista persoanal abilitat sa faca aceste verificari. S-au luat masuri la scoala Mihai Eminescu. Pe timpul orelor, unitatea de invatamant se inchide efectiv, iar elevii nu ies afara pana la incheierea orelor. Insa, cu siguranta, vom face demersuri si impreuna cu Consiliul Judetean vom interpela parlamentarii salajeni pentru a lua masurile necesare prin instrumentele pe care le au la dispozitie”, sustine Valer Crisan, care este si vicepresedinte al Autoritatatii Teritoriale de Ordine Publica.
Si „initiativa” lui Crisan are o lipsa. Lipsa de solutii. Parlamentarii ce sa propuna?

Pana la urma, in lipsa unei solutii, de vina sunt parintii
Livia Chende a atras insa atentia si asupra faptului ca, indiferent daca se iau masuri la unitatile de invatamant, adica inchiderea portilor pe parcursul orelor ca sa nu iasa copii, dupa ore elevii pot face acelasi lucru, adica sa mearga la barurile din apropiere, sa fumeze si sa consume bauturi alcoolice. Valer Crisan a fost de parere ca trebuie implicati parintii. IAm putea sa facem apel la parinti sa isi faca datoria de parinti si sa pretinda un comportament pe masura copiilor lorI, sustine Crisan. Aici, sedinta Consiliului Judetean s-a incheiat fara a se lua vreo decizie privind aceasta problema. Discutie sterila, asadar, pe marginea unei probleme serioase, dar la care alesii judeteni s-au dovedit nepriceputi in a da o solutie.

Chiulangii prinsi de politisti in baruri
Politistii salajeni au pornit acum o luna de zile pe urmele elevilor chiulangii care frecventeaza barurile sau se plimba teleleu in loc sa participe la cursuri. Oamenii legii si reprezentanti ai Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) au organizat o actiune pentru prevenirea absenteismului in scolile din Salaj, in timpul careia au prins „in flagrant” 46 de chiulangii. Toti elevii au fost identificati. I-au prins la un bar in apropierea liceului Mihai Viiteazul la o bericica si la o tigara. In urma acestei actiuni, politistii au anuntat dirigintii si profesorii despre absenta elevilor de la scoala. Inspectorii scolari care i-au insotit pe politisti pe teren i-au consiliat pe chiulangii si i-au sfatuit ca, pe viitor, sa frecventeze cursurile. Acestia din urma sustineau atunci ca vor vorbi la sedinta de Colegiu Prefectural despre absenteismul scolar, pentru a gasi masuri aplicabile si care sa functioneze, insa cam atat. Elevii sunt si in ziua de azi in baruri, consuma alcool in voie, nu e niciun secret.

Inspectorul general Gheorghe Bancea nu crede in rezolvarea problemei
Inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea, ne-a declarat ieri ca exista pro-iecte si programe ale ISJ, prin care se incearca constientizarea parintilor si copiilor despre absenteismul la ore, insa sustine ca agentii economici ar putea fi primii care ar putea sa ajute la eliminarea acestei probleme. „Metoda de preintampinare trebuie sa vina si din partea agentilor economici care comercializeaza alcool si tigari. Noi avem proiecte si programe in derulare pentru constientizarea parintlor despre ceea ce se intampla, insa degeaba incercam noi sa avem control, daca agentii economici nu iau masuri. Ar trebui sa nu mai vanda minorilor alcool si tigari. Acesta ar fi un prim pas in combaterea absenteismului si consumului de alcool si tigari in randul elevilor. In mare, scolile s-au conformat, inchid unitatile de invatamant, este o masura buna si in timp se vor obisnui”, explica Bancea. Referitor la faptul ca parlamentarii ar putea propune masuri in aceasta privinta, Bancea ne-a spus ca, daca nu se intampla ceva concret, degeaba introduc paragrafe in lege, care nu au efect. „Nu avem legea care sa ne permita sa obligam toate unitatile de invatamant sa-si inchida usile pe parcursul orelor. Nu stiu daca cineva va putea vreodata combate acest fenomen”, sustine Gheorghe Bancea.