Masura vizeaza doar persoanele fizice, nu si societatile comerciale
Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate pentru persoanele fizice cu mai mult de 20 la suta, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme. Modificarea va fi efectuata prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin „dificultatile financiare” ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.
In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20 la suta, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.
„Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20 la suta a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.
In decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila a fost majorat pentru acest an cu 16 la suta, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani. Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atri-butul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20 la suta. In ia-nuarie 2013, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari prin care taxele locale sunt mentinute la nivelul de anul trecut, fara sa fie indexate. La scurt timp insa, Guvernul a emis o noua ordonanta care obliga primariile cu arierate sa majoreze taxele locale, daca acestea au hotarat deja ca nu le vor creste, iar persoanele fizice care achitasera deja taxele locale nemajorate erau obligate sa achite integral, pana la 30 septembrie, diferenta rezultata din indexare. Ulterior, intr-o scrisoare transmisa Fondului Monetar International, Guvernul a promis ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale in raport cu evolutia inflatiei din ultimii trei ani (16%), ca o masura de a evita acumularea unor noi arierate.
Capilnasiu nu are de gand sa mareasca taxele
Primarul municipiului Zalau, Radu Capalnasiu, ne-a comunicat in legatura cu posibilitatea de majorare a taxelor pentru persoanele fizice cu peste 20 la suta ca „nivelul taxelor va ramane la valoarea stabilita prin Hotararea de Guvern din 2012, fara a mai fi majorate printr-o Hotarare a Consiliului Local”. Cu alte cuvinte, taxele si impozitele vor ramane la valorile stabilite prin Hotararea de Guvern din 2012 si la nivelul anului 2014. „Taxele si impozitele locale nu se majoreaza”, a spus explicit Radu Capilasiu.
Primarul din Jibou se descurca cu nivelul actual al taxelor
Primarul jibouan, Eugen Balanean, spune ca Guvernul a marit taxele pana acum in fiecare an, chiar daca primarii nu au interesul sa le mareasca. „La noi la Jibou taxele au ramas la fel de cinci ani de zile, ba chiar parca au scazut putin. Eu nu le-am marit nici cu inflatia. si chiar daca o sa creasca, o sa creasca cu maxim 5, 10 la suta, in nici un caz cu 20. Nu am de gand sa impovarez oamenii, eu incerc pe cat pot sa ii scutesc de biruri. Nu are rost sa marim taxele aiurea, iar acolo unde se vor mari ar trebui facute verificari, pentru ca se mananca bani. Noi, de exemplu, ne descurcam cu ce bani avem din taxele pe care contribuabilii le platesc deja si asa ar trebui sa fie peste tot”, a concluzionat Balanean.
Primarul din Simleu se teme ca Guvernul va impune cresterea taxelor locale
Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei, nu are de gand sa majoreze taxele locale, pentru ca oamenilor le este deja foarte greu si, daca se poate in mod legal, ar vrea sa le pastreze la acelasi nivel. Turcas a facut referire la Hotararea de Guvern 1.309/2012, prin care s-au stabilit valorile taxelor pentru 2013 (valori impozabile, impo-zitele si taxele locale, precum si amenzile). Primarul spune ca, „prin Ordonata de Guvern 1/2013, s-a permis consiliilor locale, ca pentru anul 2013, sa se mentina valorile taxelor si impozitelor din 2012”. „Aceasta ordonanta este valabila pentru 2013, nu si pentru 2014. In momentul de fata, noi avem valorile impozitelor din 2012 si ma indoiesc ca Guvernul o sa ne permita sa mentinem aceleasi valori si in 2014; sa mai faca exceptie inca un an”, spune Catalin Turcas.
Sandu Berceanu spune ca populatia nu poate suporta mai mult
Primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Berceanu, care este si presedintele Asociatiei Comunelor Salaj, ne-a declarat ieri ca „aceasta masura, aceasta majorare, ramane la latitudinea fiecarui consiliu local”. „Eu nu am majorat nici anul acesta taxele si nici nu intentionez. Gradul de suportabilitate al populatiei este deja foarte redus”, a completat Berceanu.