Cu 18 ani in urma, regretatul Corneliu Coposu si-a exprimat dorinta de a reveni in Salajul sau drag, pentru a urca din nou pe Magura Simleului si pe muntii Mesesului, pentru a revedea din inaltimile lor intregul tinut din „Tara Salajului”, pe care a descris-o cu atata maiestrie inca in anul 1941. Ne-am obisnuit cu aceste vizite ani la rand, simtind cu totii aceeasi bucurie sufleteasca, pentru ca omul cel mai drag noua venea la el acasa, la Bobota, sau la Simleu Silvaniei. Nascut dintr-o familie romaneasca de preoti din care si-au tras seva si alte personalitati de elita ale neamului romanesc cu rol principal in Marea noastra Unire, Corneliu Coposu a fost in intreaga sa viata o proba nedezmintita de rezistenta romaneasca impotriva dictaturii comuniste.
In timpul ocupatiei hortyste, Corneliu Coposu a luptat ca nimeni altul prin presa, prin radio si prin cuvantari, mentinand mereu treaza speranta celor peste 35.000 de salajeni refugiati sau expulzati, a sutelor de mii de ardeleni aflati in aceeasi situatie, ca si a milioanelor de romani care asteptau eliberarea Ardealului. Vor ramane vesnic vii cuvintele sale inflacarate din 1944: „Salajul nostru drag ne asteapta sa-i aducem mantuirea, iar ziua cand vom pasi din nou peste pamantul lui nu e departe! Fiii Salajului sunt pe drum si nu va putea fi putere pe lume care sa-i opreasca in marsul lor dezrobitor, iar muntii – coroana de veacuri a Transilvaniei – isi vor apleca inaltimile sub vrerea romaneasca”. Da, iubit tribun al poporului roman si prieten drag, ati dorit din nou, la fel ca si in 1944 si ca si de multe ori, sa veniti in varful Mesesului, sa infruntati zarile, sa dati binete salajenilor dragi de pe Valea Somesului, Crasnei, Agrijului, Almasului, Barcaului si din codrii Silvaniei.
Salajul este mandru pentru ca in cartea sa de aur, alaturi de numele lui Barnutiu, Pop de Basesti si Iuliu Maniu se mai inscrie un alt stejar de simtire romaneasca – Corneliu Coposu – al carui nume a depasit de mult hotarele tarii, stralucind de-a pururi in istoria luptei anticomuniste din Romania. Nu intamplator Franta – leaganul democratiei europene – i-a recunoscut meritele acordandu-i cea mai mare decoratie „Legiunea de Onoare”, distinctie pe care nu a mai primit-o nici un alt om politic roman. Noi, salajenii, suntem mandri de verticalitatea lui Corneliu Coposu, de intransigenta sa, de fruntea cu care statea mereu in sus si de atitudinea sa mereu demna. Nu ne-au mirat suferintele prin care presedintele Corneliu Coposu a trecut pentru ca dusmanii neamului romanesc stiau bine in toata aceasta jumatate de veac cine este Iuliu Maniu si Corneliu Coposu, ca Salajul reprezinta un leagan al neatarnarii romanesti, a carui istorie se implineste cu istoria tarii si ai carui fii s-au confundat pana astazi cu adevaratii ei conducatori.
Imi vin in minte cuvintele Domnului Cornliu Coposu de al Alba iulia: „Pana nu vom realiza frontierele din 1918 nu va fi pace si stare in nici o constiinta romaneasca. Sa refacem deci Romania pe care ne-au dat-o inaintasii nostri!” Ii vom urma cu devotament si hotarare cuvantul si pildele vietii otelite in scoala durerii, prin care a trecut, viata neintalnita la alti conducatori politici ai neamului. Comportamentul impecabil, lipsa vanittii, viziunea inteleapta realista, eliminarea dusmaniei in adversitatile politice, impacarea si nu improscarea cu noroi intre putere si opozitie (asa cum vedem si astazi) vor ramane cuvinte de Biblie ale Domnului Corneliu Coposu oferite drept solutii politice romanesti.

La Bobota vor fi organizate maine o serie de actiuni comemorative dedicate implinirii a 18 ani de la trecerea in eternitate a Seniorului Corneliu Coposu si 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Evenimentul din satul natal al Seniorului va incepe la ora 12.00. Organizatorii manifestarilor sunt reprezentati de Filiala Salaj a Fundatiei „Corneliu Coposu” si organizatia Partidului National Taranesc Crestin Democrat Salaj (PNTCD), in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta-Zalau, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si Scoala Gimnaziala „Gheorghe Sincai” din Bobota.

Corneliu Coposu
-cel care si-a iertat dusmanii si nu s-a razbunat niciodata;
-cel la capataiul caruia au venit atat cei care l-au iubit, cat si cei cu remuscarea in suflet de-a nu-l fi inteles pana acum, sau de a-l fi inteles prea tarziu.
– urmasul spiritual a lui IULIU MANIU, supranumit de strainatate „fermecatorul povestilor valah”, iar de noi un „Iuliu Maniu al zilelor noastre”.
Corneliu Coposu a fost unul dintre cei mai mari barbati pe care i-a produs clasa politica romaneasca si tot ce a avut mai bun Romania secolului trecut.

Prof. univ. Dr. Ioan Puscas, la comemorarea a 18 ani de la trecerea in nefiinta a marelui om politic Corneliu Coposu