La nici doua luni de la inceperea noului an scolar, profesorii ies in strada si protesteaza impotriva unor structuri defecte din sistemul de invatamant. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a decis ca de ieri si pana miercuri inclusiv, sediul Guvernului si cel al USL sa fie pichetate de cadre didactice, anuntand un miting de amploare si mars de protest in data de 6 noiembrie. In perioada 28-30 octombrie, toate unitatile de invatamant din tara unde Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) are membri, dascalii vor fi in greva japoneza. Conform celor declarate ieri de Eusebiu Lehene, liderul sindicatului din invatamantul salajean, „pe perioada celor trei zile, cadrele didactice poarta un ecuson pe care sunt inscriptionate cuvintele: <>„. In schimb, profesorii isi vor desfasura activitatea la clasa in conditii normale, fara intreruperi.

Clopotelul suna a saracie
Saraci, deznadajduiti si nemotivati. Este descrierea dascalilor din secolul 21, oameni in mainile carora se afla, intr-o oarecare masura, destinele copiilor. Eusebiu Lehene spune ca principalele cerinte ale profesorilor sunt alocarea a sase la suta din PIB pentru educatie si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant, pentru micsorarea decalajului dintre Romania si celelalte tari membre ale Uniunii Europene care aloca, in medie 5,2 la suta din PIB educatiei, dar si adoptarea unei noi legi de salarizare. Noua lege presupune ca salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de doi la unu, pentru ca profesia de dascal sa devina motivanta pentru tinerii performanti. De asemenea, profesorii mai cer reintregirea veniturilor personalului din invatamant la nivelul celor din anul 2009, ceea ce ar determina cresterea salariilor personalului din invatamant cu aproximativ 15 la suta. „Constatam ca in ultima perioada sunt tot mai multi profesori care au iesit din sistem, din cauza salariilor mici, iar sistemul nostru nu are cadre didactice pregatite, pentru ca nu exista satisfactie financiara”, isi exprima nemultumirea presedintele FSLI Salaj. Eusebiu Lehene mai spune ca un profesor debutant, care este si diriginte, are un salariu net de 1.000 de lei pe luna, iar cel care nu are ora de dirigentie, primeste in jur de 800 de lei lunar. „Iar daca mai plateste si o naveta de 200 de lei pe luna, ajunge la un salariu de 500-600 de lei pe luna, ceea ce e mult sub salariul minim pe economie”, a tinut sa adauge sindicalistul din invatamantul salajean.
Din pacate, invatamantul se afla intr-o stare de degradare, iar dascalii se lupta cu un sistem incapatanat sa-i ingroape in saracie lucie. In acest sens, Eusebiu Lehene a facut si o analogie, precizand ca „inainte de Al Doilea Razboi Mondial, un profesor putea sa isi cumpere din salarul de pe o luna o pereche de boi…acum, un profesor nu isi doreste o pereche de boi, decat sa aiba strictul necesar”. Bineinteles, aceste probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant la ora actuala afecteaza si demersul copiilor. „Un profesor nemotivat nu va putea da randament in fata unei clase si asta afecteaza elevul”, a precizat in incheiere Eusebiu Lehene.

20 de profesori salajeni vor protesta la Bucuresti
La marsul de protest ce va avea loc la Bucuresti in data de 6 noiembrie vor lua parte 20 de membri ai sindicatului din invatamantul salajean. Presedintele FSLI Salaj spune ca in total vor participa la mi-ting in jur de 5.000 – 6.000 de persoane, printre care si parinti. „Interesul profesorilor si al parintilor este unul comun, si anume ca elevii trebuie sa aiba profesori bine pregatiti si motivati!”. Cat despre asteptarile pe care le au membrii sindicatului din invatamant de la aceste proteste, Lehene ne-a declarat ca „in situatia in care Guvernul nu va raspunde favorabil sau nu va manifesta deschidere problemelor pe care le propunem spre solutionare, se vor lua decizii ulterioare”. In orice caz, liderul FSLI din Salaj spune ca profesorii sunt constienti de responsabilitatile pe care le au si nu isi doresc o greva soldata cu esec, ceea ce ar insemna sa ia masuri drastice si sa incheie anul scolar.