Numele satului Solomon este acum cunoscut in toata Romania.
Un localnic gospodar face sucuri naturale bio de catina pe care le vinde la targurile din toata tara. Are comenzi chiar si din Bucuresti si se gandeste sa vanda sucurile si online

In comuna Garbou exista cea mai mare cultura naturala de catina din judetul Salaj. La iesirea din satul Solomon, pe partea dreapta, dealurile au fost ocupate de micul arbust cu spini mari si fructe minune, care se simte ca la el acasa. Culturile de catina din Solomon se intind pe aproape 20 de hectare de teren accidentat. Satenii nu se supara pe planta, mai ales ca in ultimii ani s-au inmultit si clientii care cauta fructele de catina pentru proprietatile ei medicinale. Si daca tot creste catina la ei in gradina, s-au hotarat sa faca si profit din asta.
Un bun gospodar din localitatea Solomon, comuna Garbou, a facut o afacere grozava din catina. Si-a facut un mic la-borator in care prepara sucuri naturale din catina, dar si din alte fructe. Si nu oricum. Nu le amesteca cu zahar; numai cu miere,. „Fiindca avem catina foarte multa la noi in sat si am vazut ca lumea o cauta, m-am gandit sa o exploatam la maxim. Avem o afacere de familie, un mic laborator, unde pastram catina la congelator si facem sucuri proaspete, cu miere, nu cu zahar sau alte adaosuri. Incercam sa pastram produsul cat mai natural si fructele sa-si pastreze mineralele si proprietatile medicinale pe care le are”, ne-a explicat Petrica Simule secretul businessului.

Toata tara cumpara sirop din Solomon
Salajeanul a inceput sa faca bani din catina in urma cu 12 ani, dar laboratorul si l-a construit cu bani proprii in urma cu trei – patru ani. Catina si-o procura de pe dealurile din Solomon, merele, zmeura si coacazele le gaseste tot in sat, iar afinele, merisoarele, mugurii de brad le aduce de la munte, de la Marisel, judetul Cluj. Fructele sunt tinute la congelator. Sucurile si siropurile le prepara doar cand are comanda sau iese cu ele la vanzare. Mierea de albine cu care indulceste sucurile o procura de la apicultorii din judet. Unii clienti ii cer fructele proaspete. Produsele si le promoveaza in targurile alimentare din toata tara. Un lucru e si-gur: cine-i gusta o data sucul trebuie neaparat sa ia si o carte de vizita, pentru ca sigur va mai dori sa comande. Asa se face ca salajeanul nostru s-a trezit cu comenzi din Bucuresti, Brasov, Cluj, Satu Mare si cam de peste tot de pe unde a umblat sa-si vanda produsele. „Unde mergem, oamenii cumpara, le oferim un pliant si, dupa ce gusta produsele, ne suna si comanda mai mult”, spune Petrica.
Produsele nu sunt omologate ca produse medicinale si nu sunt „brand-uite”, pentru ca, spune producatorul, nu a avut timp sa umble dupa toate do-cumentele care i se cer. Are insa toate autorizatiile necesare privind asigurarea calitatii produselor pe care le comercializeaza. Spune ca se gandeste ca pe viitor sa vanda online, dar inca nu este pregatit sa faca fata unor comenzi in cantitati foarte mari. Vrea sa ia lucrurile treptat si organizat.

Arbustii de catina sunt „bineveniti” in comuna
Arbustii de catina se raspandesc foarte repede, dar asta nu-i supara pe sateni. O mai opresc din crestere cei care o valorifica. Primarul comunei Garbou, Alexandru Spatar, ne spune ca arbustii de catina au crescut singuri pe dealurile din Solomon si cultura s-a raspandit ajungand pana la 20 de hectare. Pe langa veniturile care le aduce familiilor cu venituri mici care culeg catina pentru a fi valorificata in laboratorul lui Petrica Simule, catina este foarte utila pentru consolidarea terenului, sustine edilul. „Catina a crescut si s-a raspandit pe proprietati private, dar sunt terenuri neproductive, accidentate, si este foarte utila pentru consolidarea terenurilor. In plus, e si o sursa de venit pentru locuitorii din comuna”, a explicat primarul.

O afacere „pomana”
Fructele de catina sunt foarte cautate, in special in industria medicala. Este o planta minune, putem spune. Fructele contin de zece ori mai multa vitamina C decat ci-tricele, sunt o bogata sursa de vitamine A, B1, B2, B6, B9, E, K si minerale precum: calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu. Catina si preparatele din catina ajuta la detoxifierea ficatului, protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare, diminueaza stresul, este energizant, cicatrizant si un stimulent al imunitatii organismului.
Multi s-au gandit la o afacere, insa o cultura de arbusti de catina e destul de costisitoare. O bucata de butas costa un euro si trebuie sa treaca cinci ani pana ajunge sa produca fructe. In plus, pentru a fi rentabila, cultura ar trebui sa fie de cel putin 10 hectare. Planta nu este greu de intretinut si se ada-pteaza oricarui tip de sol. La export, o tona de fructe de catina se vinde cu o mie de euro. Din anul cinci, plantatia va produce 20 de tone la hectar. Deci, bani frumosi, dar greu de obtinut. La Solomon, cultura a crescut si se raspandeste natural. Nu exista costuri cu materia prima. Doar minti creative si maini harnice ca ale familiei Simule, care stiu sa pretuiasca si sa valo-rifice darurile naturii.

„Nu m-am temut niciodata de saracie”
In afacerea cu catina, Petrica este ajutat de toata familia: sotia si cei patru copii. Fiul cel mare a terminat liceul, dar tatal l-a sfatuit sa nu mearga la facultate, deocamdata, ci sa-l ajute cu afacerea cu sucuri. Se castiga „binisor” cu catina, spune el. Desi se intrevad sanse mult mai mari de profit, vrea sa ia lucrurile cu pasi mici. „Baiatul cel mare a terminat clasa a XII-a si nu a mers mai departe. I-am spus sa ramana la mine sa ma ajute”, spune gospodarul. Lucru e mult. Catina se culege greu, pentru ca tufele sunt pline de spini mari. Fructele micute, cu codite scurte, trebuie sa le tai cu o forfecuta de unghii, fiecare boaba, si cu mare grija sa nu se sparga coaja si sa curga tot sucul plin de vitamine. In total, are patru copii. Cea mai mica fetita are aproape 4 ani. Din acest punct de vedere, Petrica se simte bogat si fericit. „Nu m-am temut niciodata de saracie. Daca aveam un copil sau doi ma consideram mult mai sarac. Dar cu patru copii, avem o familie bogata si fericita. Ne intelegem bine, fiecare isi aduce contributia in familie dupa cat poate si suntem fericiti. Acum stiu ca lucrez pentru ei si, mai tarziu, Cel de Sus ii va ajuta sa se descurce si sin-guri”, ne dezvalui de data asta Petrica Simulea secretul fericirii.