Ziua de 14 august marcheaza in calendarul ortodox incheierea Postului Sfintei Maria, inceput pe data de 1 august. Sfanta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, este o sarbatoare de mare insemnatate pentru crestinii ortodocsi si catolici. Este o sarbatoare comemorativa si marcheaza ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. In scrierile unor parinti orientali se spune ca Fecioara Maria a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. Mormantul Maicii Domnului a fost identificat in Ierusalim, chiar daca se crede ca a murit in Efes, locul unde a trait o perioada, dupa ce Iisus s-a inaltat la cer. Tipul clasic al Adormirii Maicii Domnului in iconografia ortodoxa se li-miteaza de obicei la reprezentarea Fecioarei stand intinsa pe pat in mijlocul apostolilor, iar Hristos, in slava, primeste in Mainile Sale sufletul Maicii. Principala sarbatoare a Fecioarei Maria se tine in fiecare an in 15 august. In biserica romano-catolica sarba- toarea se numeste oficial „Ridica-rea la ceruri a Fecioarei Maria”.
Nasterea Maicii Domnului, sau Sfanta Maria Mica, se sarbatoreste in fiecare an pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie catolicii sarbatoresc „Sfantul nume al Mariei”. In postul Sfintei Marii (1-14 august) se slujeste un paraclis in fiecare seara, cu exceptia serilor de sambata si a celor de dinaintea sarbatorilor Schimbarea la Fata (5 august) si Adormirea Maicii Domnului (14 august). Paraclisul este o rugaciune specifica pentru cei vii (spre deosebire de parastas). Dupa sfantul Simeon al Tesalonicului, postul Sfintei Marii este necesar pentru a cinsti si mai mult cele doua mari praznice care cad in aceasta perioada: Schimbarea la fata si Adormirea Maicii Domnului. Ziua de 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la fata a Domnului Iisus, este singura zi din postul de 14 zile cand se face dezlegare la untdelemn, peste si vin.
Sarbatoarea Sfintei Maria in traditia populara
De pe 15 august se deschidea in satul traditional un important sezon al nuntilor, care dura pana la Postul Craciunului. Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula. Cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august erau ironizati. Perioada dintre cele doua Santamarii (15 august – 8 septembrie) este considerata timp optim pentru semanaturile de toamna. In dimineata zilei de 15 august, femeile mergeau la biserica si imparteau fructe, iar apoi mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.
15 august – zi libera
Patru milioane de romani vor avea zi libera maine, de sarbatoarea Sfintei Marii. Codul muncii prevede ca, in cazul in care angajatorul nu poate acorda o zi libera in 15 august, sa plateasca pentru aceasta zi un spor salarial de 100 la suta, sau sa acorde o alta zi libera in urmatoarele 30 de zile. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de 12 astfel de zile in care angajatii romani beneficiaza de liber. (I. Labo)