Plante care cresc vertical, si nu orizontal, cum ne-am astepta, colectie de trandafiri, plante australiene, nuferi amazonieni sau gradina japoneza (cu Muntele Fuji) sunt doar cateva dintre punctele de atractie ce incanta vi-zitatorii Gradinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou. Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetari Bilogice din Jibou, a fost de acord ieri sa va prezinte, prin intermediul ziarului Graiul Salajului, cele mai importante puncte de atractie, dar si care sunt planurile de viitor ale Centrului.

„Un loc care te poarta pe toate meridianele lumii”
„De mentionat pentru public este ca, in aceasta perioada avem, si in plina desfasurare, gradinile verticale, inaugurate la 1 iunie”, ne-a declarat Cosmin Sicora. Directorul spune ca „e un concept total nou, gandit si rea-lizat de specialistii nostri de la Gradina Botanica din Jibou”. Aranjamentele florale sunt plasate pe peretii unor cladiri administrative de la Centrul de Cercetare Bilogica din Jibou, cu o inaltime nu mai mica de cinci metri. Plantele multicolore se adapteaza si cresc vertical, sustinandu-se reciproc. Sicora a mentionat ca „cel putin deocamdata, aceste gradini par sa fie un real succes si un proiect ce poate fi extins la orice alte spatii, atat de exterior, cat si de interior”. Un element de noutate este ca, in aceasta vara, vizitatorii pot admira la Gradina Botanica din Jibou, rozariul (colectia de trandafiri). „Orice gradina botanica care se respecta are un rozariu bine pus la punct”, sustine directorul, precizand ca si Gradina Botanica din Jibou avea colectie de trandafiri, dar nu avea un loc special amenajat. „Acum, s-a alocat in cadrul Gradinii Botanice un loc special unde exista o colectie de trandafiri ce va putea fi admirata in toata frumusetea ei, pe toata perioada lor de vegetatie, pana toamna tarziu”, ne-a declarat directorul centrului. De asemenea, Gradina Botanica din Jibou gazduieste una dintre cele mai mari colectii de orhidee din tara (peste 200 de soiuri), dar si o colectie de cactusi, care are peste 1.000 de exemplare.
Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou poate fi un loc care „te poarta pe toate meridianele lumii”. Directorul Gradinii apreciaza ca „cine vine la noi, poate face o excursie imaginara prin toate colturile lumii, in sensul ca poate vedea aici sera de plante au-straliene, poate intra in serele calde, unde sunt nuferi amazonieni deosebit de frumosi, care in aceasta peri-oada infloresc, poate vedea gradina japoneza, cu Muntele Fuji, un alt punct de atractie al nostru”.

Un nou Centru de studii, parc pentru copii si specii de pasari exotice
Cat despre planurile de viitor pe care si le propun reprezentantii Centrului de Cercetare Bilogica din Jibou, directorul centrului ne-a declarat ca se doreste in primul rand extinderea activitatii de cercetare,infiintarea unui nou Centru de studii avansate in domeniul biologiei vegetale si al fotosintezei. Cosmin Sicora spune ca au pus bazele proiectului acum doua luni de zile, iar daca, in final, va fi finantat, locatia noului Centru de cercetare va fi in Castelul Baroc din incinta Gradinii Botanice. In acelasi timp, Centrul de Cercetare Biologica din Jibou isi largeste aria de activitate si doreste sa atraga cat mai multi tineri motivati, interesati de domeniul cercetarilor stiintifice.
Pentru publicul vizitator, directorul centrului spune ca, odata cu amenajarea rozariului, vor amenaja, din aceasta toamna, in incinta Gradinii Botanice si „un spatiu de joaca civilizat si curat, unde parintii pot sa isi lase copiii in timp ce viziteaza Gradina”.
De asemenea, din toamna, volierele din incinta Gradinii Botanice din Jibou vor fi populate. „Noi avem si un mic parc Zoo, unde sunt specii de caprioare, cerbi carpatini si mistreti”, spune directorul. „In plus, din acest an, vom avea si diferite specii interesante de pasari, atat din fauna Romaniei (fazani etc), cat si specii mai exotice, inclusiv lebede si pauni”, a adaugat Sicora. Potrivit directorului, spatiile sunt deja amenajate si urmeaza sa fie populate pana in toamna.