Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a fost invitat miercuri in studioul Graiul Salajului TV online pentru a discuta pe bugetul Zalaului pe anul 2013, aprobat in 3 aprilie in sedinta Consiliului Local. Bugetul total pe anul acesta este de 111.960.000 de lei care se imparte in doua, partea de functionare si partea de dezvoltare. Partea de functionare este de 101.380.000 de lei, iar partea de dezvoltare re-prezinta doar 10 la suta, adica 10.580.000 de lei.

Bani putini pentru investitii
Primarul a inceput prin a spune ca bugetul pentru partea de functionare acopera cheltuieli de personal, utilitati, consumabile, baze sportive si nu numai, si scolile unde merg bani pentru cheltuieli materiale. In partea de investitii intra lucrarile de anvergura, si aici se refera la lucrari pornite de la zero pana la faza de refacere a unora aspecte care au aparut in timp. Primarul a spus ca raportul intre partea de functionare si partea de dezvoltare este un raport de 1 la 10, ceea ce ar putea sa insemne destul de putin, dar daca este privita prin prisma unei societati comerciale care are ca obiectiv strict realizarea profitului, la bugetul local lucrurile stau altfel. Cerintele sunt foarte mari la ceea ce inseamna investiti, Capilnasiu spune ca sunt proiecte de 30 de ori mai mari decat ceea ce se poate asigura prin buget. „Ne-am orientat foarte mult pe partea de finantari europene pentru ca aceasta este sansa de a aduce lucrari sau rezolvarea unor probleme pe care le are orasul nostru. Dar si acestea sunt dificil de dus, complexitatea si birocratia unei finantari europene este foarte mare, si in care o responsabilitate foarte mare o are primarul pentru ca da declaratii in nume propriu pentru tot ceea ce se intampla sau s-ar putea intampla”, ne-a mai relatat edilul.

Cladirea Transilvania si Parcul Central se finalizeaza anul acesta
Reabilitarea Cladirii Transilvania si a Parcului Central sunt executate pe finantari europene, prevazute a se termina in toamna acestui an, in octombrie. „Suntem in grafic, nu sunt intarzieri la realizarile lor. Desigur au mai fost anumite discutii cu constructorii despre mici modificari, desi in principiu nu acceptam modificari, pentru ca atunci acestea ar trebui platite din bugetul local. Proiectele au fost facute undeva in 2008, in 2009 le-am pus spre finantare si abia in iarna lui 2012 am reusit sa semnam contractele de finantare. A durat peste trei ani. Cert este ca aceste doua proiecte vor fi finalizate spre sfarsitul acestui an”, a declarat Capilnasiu.

Strazi, canalizari si retele de apa
Primarul promite ca anul acesta vor fi reabilitate mai multe drumuri din Zalau. „Drumurile pietruite sau de pamant le vom face functionale pana cand vom intra in etapa de finantare pe program operational sectorial. Se vor face canalizarile si unde este cazul , retelele de apa”, a afirmat primarul. De asemenea acesta a mai spus ca se fac presiuni si multe solicitari prin care zalauanii „ameninta” si spun ca vor merge la te-leviziuni, sau isi vor face pagini de facebook pentru strazile lor care vor sa fie asfaltate sau reparate. „Trebuie sa recunoastem ca bugetul local are limi-tele lui pe de-o parte. Nu au fost finantari europene pentru modernizari de strazi, au fost doar pentru regenerarea urbana, in special pentru zonele centrale unde s-a mai putut pe plan integral de dezvoltare sa se faca anumite investitii, in care au fost cuprinse si Cladirea Transilvania, Parcul Central si ma-nagementul traficului despre care am tot auzit tot felul de povesti cum ca si acest proiect ar fi fost o afacere a primarului, tot felul de acuzatii nefondate”, ne-a spus Capilnasiu.

Semafoarele vechi erau „obosite”
Capilnasiu spune ca inlocuirea vechilor semafoare era necesara pentru ca, nu mai faceau fata „unele din ele erau <>, multe nici nu se mai puteau repara”. Firma care a pus semafoarele este o firma din Bucuresti, si anume UTI. Totodata am depus spre finantare acel sistem de supraveghere video, care vine sa aduca o siguranta in trafic si oamenilor in acelasi timp”, ne-a spus edi-lul. De asemenea, acesta ne-a explicat ce inseamna managementul inteligent al traficului despre care multi zalauani nu-i inteleg logica. „Acesta inregistreaza datele din trafic si isi face un istoric pe baza caruia isi modifica acesti timpi de unda verde sau de stop in functie de necesar”, a mai adaugat Radu Capilnasiu.

Pentru centura asteptam bani europeni. Nu anul acesta
Centura Zalaului este un subiect foarte discutat in ultima vreme in special de locuitorii Zalaului, care sunt tot mai nemultumiti de faptul ca masinile de mare tonaj circula prin oras si ingreuneaza traficul. Capilnasiu ne-a spus ca, vinerea trecuta la Oradea, a fost la o intalnire cu Consiliul de Dezvoltare Regio-nala de pe regiunea de Nord-Vest, unde s-a discutat despre centurile de municipii care trebuiesc facute sau finalizate si care se negociaza cu comisia europeana pentru o finantare.”Speram sa fie inclus si Zalaul si speram sa avem sanse pentru ca este absolut necesara finalizarea centurii Zalaului. Anul acesta cu siguranta nu vom intra intr-o finantare chiar daca ar fi fost finalizata etapa cu poligonul, pentru ca nu s-au alocat banii pentru investitii mai importante pentru infrastructura”, ne-a relatat primarul.

Primaria se pune pe reabilitat blocuri
Radu Capilnasiu a precizat ca s-au finalizat documentatiile pentru cele cinci ansambluri de blocuri ce urmeaza a fi reabilitate, pentru care s-au semnat deja si autorizatiile de construire. „Noi credem ca va fi un impact major atata timp cat sunt blocuri extrem de vizibile cum sunt cele din zona centrala. Oamenii vor avea de castigat din aceste lucruri, in primul rand pentru ca vor economisi bani, le vor veni mai putin facturile la incalzire iarna, iar vara nu se vor incinge in apartamente, pentru ca se va pastra racoarea. Va arata mai bine si fatada blocului, inclusiv valoarea apartamentului va creste la vanzare”, a apreciat primarul. La reabilitarile termice bugetul este impartit in doua, 60 la suta din fonduri europene, iar 40 la suta vor fi contributiile bugetului local si ale asociatiilor de proprie-tari. In functie de veniturile proprietarilor dintr-un bloc, contributia poate sa fie intre 10 la suta si 30 la suta. Edilul a precizat ca, pana acum, cam toti proprietarii se incadreaza undeva la 20 la suta – contributia asociatiilor de locatari. Asta ar insemna restul de 20 la suta contributia bugetului local. S-a stabilit printr-o hotarare de Consiliu Local ca va fi o taxa speciala pentru plata celor 20 la suta de catre proprietari, astfel incat sa nu fie obligati sa plateasca direct toata suma odata pentru lucrarile de reabilitare. Primaria pune banii, iar locatarii vor plati esalonat partea lor, printr-o taxa speciala lunara catre Primarie. Capilnasiu a mai afirmat ca Ipentru stabilirea firmei care va face lucrarile de reabilitare se va face o licitatie, iar din comisia de licitatie va putea face parte si un reprezentant al asociatiei de locatari pentru o transparenta absoluta si pentru a inlatura orice suspiciune care ar plana asupra corectitudinii Primariei. De asemenea vor trebui facute „pachete de blocuri” de cate 2 sau 3 blocuri care au mai putine apartamente sau etaje, pentru ca nu exista suma de finantare mai mica de 1.700.000 de lei si atunci doar prin cuplarea de cateva blocuri vor putea intra in finantarea amintita mai sus.

Festivalul Roman – un produs turistic valoros
Festivalul Roman a devenit o marca a Zalaului si anul acesta in perioada 6 – 8 septembrie, se va afla la a VIII-a editie. Festivalul a fost promovat recent la Targul de turism la Cluj si la Bucuresti, unde a avut succes atat la romani, cat si la strainii veniti din alte tari. „Acest festival a devenit cunoscut pe plan national si international si s-a vandut foarte bine, parca mai bine la Cluj decat la Bucuresti. Dar a fost foarte interesant si la Bucuresti, unde am vazut foarte multi straini care s-au oprit la standul nostru, poate pentru ca era mai deosebit, mai atractiv, pentru ca pe langa romanii in armura si daci am avut si nimfele Daciei. A fost o pata de culoare si multi oameni au luat materiale de promovare de la standul nostru”, ne-a explicat edi-lul. La sfarsitul saptamanii, Festivalul Roman va fi promovat si la Targul de Turism de la Targu Mures. Capilnasiu ne-a mai spus ca au fost invitati de Camera de Comert din Ungaria pentru a participa la Targul de Turism din Budapesta, pentru ca au apreciat standul de la Cluj. „Deocamdata nu ne asumam aceste cheltuieli, pentru ca sunt mult mai ridicate, dar pe viitor vom avea in vedere aceasta invitatie, deoarece festivalul in sine nu este decat un instrument de crestere a interesului pentru Castrul Roman de la Porolissum, pentru zona noastra. Va trebui sa aducem turisti, vom face pachete turistice, pentru ca nu poti sa inviti turisti doar la acest festival si sa nu ii mai legi si de altceva. Trebuie puse in evidenta atractiile turistice din Salaj, poate intram in parteneriate cu administratii din Maramures sau din Satu-Mare. Turistii inseamna si economie”, a conchis Radu Capilnasiu.

„Dosar de politician”, atac cu argumente false

In ultima vreme Capilnasiu a fost tinta unor atacuri la persoana in presa centrala. Primarul a tinut sa vorbeasca despre aceste atacuri. „Nu am sa incerc sa iau punct cu punct tot ce s-a spus in „Dosar de Politician” pentru ca asta ar insemna ca vreau sa ma dezvinovatesc si de fapt nu am nicio vina. As vrea sa spun doar ca sunt atacuri care, la un moment dat se practica asupra unei persoane politice, uneori de catre adversari politici, sau chiar <>. Uneori asa se intampla din invidie, alteori din suparari. Dar este aiurea spre exemplu sa mi se puna in carca investiti despre care se spune ca au fost atribuite unor apropiati, cum ar fi Sala Sporturilor despre care toata lumea stie ca a fost facuta de Compania Nationala de Investitii. Nu am licitat-o noi, nu am dat noi banii. Blocurile ANL se fac de catre Agentia Nationala de Locuinte, nu se fac de catre Primaria Zalau, si multe alte lucruri. Se spunea ca am cumparat teren. Da am cumparat, dar nu 12 hectare cum au spus ei. Dar nu vad care e vina in toata aceasta problema, iar vis a vis de exagerarile care se fac cum ca am vile peste vile, dimpotriva, in Hida am o casuta modesta, care este casa parinteasca a sotiei mele si a surorii ei. Casa in care locuiesc in Zalau este mare, adevarat, dar stam trei familii in ea. Este impartita pe apartamente. Este o casa din 1928 si este tot mostenire de la bunici. Ce sa fac? Nu am voie sa am mosteniri? Astea sunt atacuri care se practica, poate am devenit incomod pentru unii. Vad tot mai mult ca se pune problema sa nu mai cunosti pe nimeni in acest oras. Cunosc foarte multi constructori, foarte multi agenti economici si asa mai departe. Suntem o localitate mica, este absurd sa nu te cunosti cu nimeni sau sa nu te intalnesti. Sigur, sunt lucruri care mi se pot imputa, nu spun ca sunt perfect sau ca nu gresesc, fara discutie, dar pana la urma peste toate aceste acuzatii care mi se aduc cred ca ramane ceea ce oamenii au spus prin vot. Tot ce s-a spus in „Dosar de Politician” sunt cuvinte copiate de pe tot felul de materiale sau de pe forumuri.(…) Pe unii care fac astfel de lucruri ai posibilitatea de a-i identifica afland IP-ul si poti sa vezi de unde vin mesajele. Niciodata nu am avut treaba cu nimeni, dar pana la urma ii voi avea si eu in vedere pe cei care chiar nu mai incap de persoana mea. Eu nu am incercat niciodata sa ma razbun, si nu am fost o persoana razboinica”, ne-a relatat Ca-pilnasiu. Acesta ne-a mai spus ca, pana la urma, asta e menirea primarului este sa isi ajute in continuare concetatenii, chiar daca unii i-au facut rau.