Unul dintre cele mai vechi branduri comerciale ale Salajului, fabrica de vinuri spumante din Simleu, si-a gasit ieri un cumparator, la doi ani de la declararea insolventei. Conform declaratiei reprezentantului administratorului judiciar desemnat la declararea falimentului, firma Spumante Silvania a fost vanduta pentru suma de 4.300.000 de lei, la licitatie participand trei potentiali cumparatori. Cea care castigat licitatia este firma salajeana Universal Euro Build SRL din Fizes. Suma oferita de cumparator acopera in intregime datoriile de 1.800.000 lei ale firmei din Simleu, din care datorii la stat de 1.200.000 lei. Dintre cei trei licitatori, unul a fost un salajean stabilit in Canada. Contactat telefonic, reprezentantul firmei castigatoare a refuzat sa dea informatii despre ce are de gand sa faca cu fabrica de vinuri si ce proiecte are in legatura cu aceasta.
Acum doi ani, dupa 37 de ani de exis-tenta si 200 de ani de traditie, SC Spumante Silvania SA a fost bagata in faliment din cauza „utilajelor depasite, a lipsei de investitii, si in general a managementului prost”, spune administratorul judiciar. In martie 2011, firma Prod Com Andante din Baia Mare, actionar principal la Spumante Silvania solicita Tribunalului Salaj declararea falimentului firmei. In octombrie 2004 firma Prod Com Andante cumpara fabrica de vinuri de la Simleu pentru suma de 500.000 de euro. De atunci nu s-a mai produs sampanie la Simleu, s-a vandut doar ce era pe stoc.
Sampanie „Steaua” si sampanie „Brukenthal”
Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua a lansat in 2010,cu ocazia sarbatorilor de iarna, Sampania „Steaua”, produsa la Simleu. A fost o editie limitata de 300 de sticle, comercializat prin ma-gazinele oficiale ale clubului la pretul de 99 de lei sticla. Anul trecut, de Ziua Nationala a Romaniei, muzeul Brukenthal din Sibiu a scos la vanzare sampania produs la Simleu, cu eticheta si marca Brukenthal.
Vin facut dupa metoda calugarului Dom Perignon
Singurul vin spumant produs dupa metoda Champenoise de la noi din tara, cu dubla fermentare in aceeasi sticla, a atras interesul cumparatorilor nu doar din tara, ci si din strainatate. Cu secole in urma, legendarul calugar Dom Perignon descoperea o noua metoda de a pune in valoare calitatile vinului produs in comitatul Champagne din Franta. Dupa metoda calugarului francez se producea si vinul spumant de la Simleu. Aciditatea mai ridicata este garantia ca si dupa trei sau patru ani vinul de Simleu va avea aceeasi prospetime. Pe parcursul a trei ani, cat dureaza fermenta-rea naturala, este obligatoriu ca umi-ditatea si temperatura (12 grade) sa fie constante. Hrubele intinse si adanci de la Magura Simleu, aflate la 60 de metri sub stanca si intinse pe patru kilometri, ofera toate conditiile pentru producerea unui vin de exceptie. De-a lungul timpului,vinul spumant de Simleu a fost premiat in multe randuri. Ultimele premii obtinute, doua medalii de argint si una de bronz au fost la Festivalul International al Viei si Vinului, in 2006, la Focsani.