Despre prietenia dintre Salaj si Franta
Dupa Revolutia din Decembrie 1989, europenii ne priveau cu o simpatie extraordinara, iar asta se vedea din multitudinea de ajutoare care soseau in Romania, dar si in judetul Salaj. Astazi, europenii ne numesc „tigani” si „hoti”, iar bunele relatii de prietenie cu francezii sunt de domeniul trecutului. Rasfoind paginile din Graiul Salajului aparut in 7 martie 1990, ne-a atras atentia un articol din care am aflat ca in orasul Jibou au sosit diverse ajutoare, respectiv patru transporturi din Ungaria, Elvetia, dar mai ales din Franta. In special ajutoarele din Franta aveau Jiboul ca destinatie precisa, iar asta i-a facut curiosi pe ziaristii Graiului de atunci. Si asa aflam ca Maria Bages, profesoara de limba rusa din Cavaillon, Franta, a organizat si dirijat ajutoare umanitare spre nord-vestul Romaniei si, mai ales, spre Jibou. Explicatia e simpla – Maria Bages avea la acel moment parintii la Jibou. Iar acestia pastrau cu sfintenie articole aparute in presa franceza prin care se indemna la solidaritate cu romanii. „Le Meridional” scria, in 1990: „Solidarite pour la Roumanie” (Solidaritate pentru Roma-nia). Iar Maria Bages le scria parintilor sai din Jibou: „Am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a trimite in orasele de care sunt legata sufleteste cate ceva”. Oare unde a disparut acea „solidarite pour la Roumanie”? Doar paginile Graiului mai pastreaza amintirile unei fratii latine intre francezi si romani.
Din istoria Graiului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...