Si dupa ce ai parcurs anevoiosul drum, la capat ti se da lovitura de gratie: sesiunea de depunere a proiectului se amana
Dupa ce a deschis peste 140 de usi si a ajuns la final in lungul maraton pentru achizitionarea unui tractor pe Masura 121, un fermier primeste lovitura de gratie: sesiunea de depunere a cererii a fost amanata. Aceasta poveste, din pacate adevarata, o recomand cu caldura oficialitatilor care nu inteleg, sau se fac ca nu inteleg, gradul redus de absorbtie al fondurilor europene, ori cum functioneaza Romania in 2012. Fermierul relateaza, intr-un material publicat de revista Ferma, de cate persoane si adeverinte este nevoie pentru intocmirea documentatiei necesare cumpararii unui tractor pe Masura 121. Asa aflam ca, pentru acest maret demers, solicitantul are nevoie de nu mai putin de 142 de persoane implicate, in vreun fel sau altul, in dosarul de finantare. Cine sunt cei in cauza? Oameni cu diverse calitati oficiale care avizeaza ori au un rol in proiect, incepand de la consultanti, ofiteri bancari, personal din primarie, angajati APIA, Mediu, DSP, DSV, MADR si inca multe altele.
Va dati seama cate drumuri, telefoane si energie consuma solicitantul nostru? Adica bani, pana la urma. Numai timpul pierdut pe drumuri reprezinta timpul furat de la alte activitati productive, deci bani pierduti din nou. Oricine traieste astazi in Romania stie cum merg lucrurile astea. Cand ai impresia ca hartia cutare este buna, un ins din cei 142 iti spune ca lipseste o stampila de nu stiu unde, ori ca formularul „x” nu este completat corect. Ba te mai lovesti si de unii care nu inteleg natura actului solicitat ori la ce serveste acesta. Ajungi sa te confrunti cu tot felul de situatii hilare si observi cat de „eficient” este statul roman. Cand sa zica „Ura”, fermierul este facut KO: sesiunea s-a amanat!
Imi vine sa cred ca pe taramul fondurilor europene exista doua lumi: a celor care ofera bani, care au regulile si criteriile lor, si a celor care solicita bani. Din pacate, cele doua lumi vorbesc limbi atat de diferite incat, iata, nu se pot intelege.
Ai nevoie de mila a 142 de birocrati ca sa-ti iei tractor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...