Plantarea cartofului (extra)timpuriu se efectueaza in functie da data estimativa a ultimului inghet de primavara, daca se va face direct in camp, fara alte metode de protectie. Perioada de la plantat la rasarire este de 18-25 de zile. Calendaristic, data medie de plantare in camp este 5-10 martie in zona sudica a tarii si 10-20 martie in celelalte zone.
Pregatirea terenului
Terenul, bine arat din toamna, eventual pregatit chiar si cu biloane performante trebuie sa fie zvantat, reavan si bine maruntit. Fertilizarea de baza, daca nu s-a efectuat din toamna, trebuie sa fie compusa dintr-un sortiment de azot, fosfor si potasiu echilbrat, tinand cont ca pentru obtinerea unei tone de cartof avem nevoie de 8-10 kilograme de azot, substanta activa, 3 kilograme de fosfor si 12-15 kilograme de potasiu. Ingrasamintele se aplica o singura data inainte de plantare. Fertilizarea cu gunoi de grajd ar fi trebuit aplicata toamna. Se poate executa si primavara dar cu gunoiul de grajd foarte bine fermentat (mranita) cu aplicare generala inaintea pregatirii patului germinativ, sau cu aplicare locala in cuiburi in cantitati ce pot varia intre 10 si 30 de tone la hectar.
Plantarea
Tuberculii peincoltiti se pot planta manual, semimecanizat sau integral mecanizat. Pe suprafete mici este preferat plantatul manual. Distanta dintre randuri nu trebuie sa depaseasca 60 de centimetri, deoarece perioada de vegetatie este scurta si acest spatiu de nutritie este suficient. Distanta intre tuberculi pe rand este intre 25-33 de centimetri, cand folosim cartofi cu calibru mare (peste 40-50 de milimetri in diametru)si de 20-25 de centimetri cand folosim tuberculi sub calibru respectiv sau cartofi sectionati. Sectionarea nu se face decat la cartofii mari. Sectionarea se face longitudinal, iar cicatrizarea taieturii este obligatorie inainte de plantare. Adancimea de plantare este de 4-8 centimetri. Bilonarea cartofului se face in doua faze: odata cu plantarea se constituie un bilon de 10-12 centimetri deasupra tuberculului, urmand ca dupa inradacinare sa se completeze bilonul pana la 25-30 de centimetri. Bilonul superficial favorizeaza incalzirea cuibului si implicit dezvoltarea noii plante, iar bilonul final, bine consolidat favorizeaza dezvoltarea stolonilor si tuberculilor. Inainte de rasarirea cartofilor se face erbicidarea premergatoare.
Fortarea inradacinarii
Metoda preincoltirii se poate imbunatati prin fortarea inradacinarii, realizata in ladite de iarovizare dupa incoltirea tuberculilor, unde se pune in straturi succesive amestec de pamant mranita, nisip si turba cu grosimea de 5 centimetri. Amestecul nutritiv se umecteaza. Timpul de inradacinare este de 6-10 zile, in acest caz rasarirea are loc in 12-15 zile de la plantare, iar la circa 25-30 de zile incepe recoltarea primelor trufandale.