In luna martie, in functie de caracterisicile meteo ale perioadei, se declanseaza insamatarea culturilor de primavara. Astfel, daca solul si timpul permit se pot insamanta culturile din prima epoca: graul si orzoaica de primavara, mazare, lucerna, trifoi, borceag, cand temperatura in sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofii.
Tot in luna martie se ingrijesc culturile de toamna, prin administrarea ingrasamintelor chimice daca nu s-a aplicat in toamna. In aceasta peroiada se mai efectueaza tavalugirea culturilor care au fost descaltate si graparea culturilor viguroase; aprovizionarea cu seminte si material de tratat seminte; transportul si administrarea balegarului pentru culturile ce urmeaza a fi insamantate in primavara. Se executa araturile care nu s-au efectuat in toamna, araturi care vor fi superficiale si neaparat cu grapa stelata, cu care ocazie se incorporeaza si ingrasamintele organice, graparea ogoarelor de toamna, controlul produselor depozitate.
Legumicultura
Se pregateste terenul si se infiinteza culturile de radacinoase, bulboase, varza si conopida timpurie, mazare si verdeturi. Pentru culturile de camp se seamana tomate de vara-toamna, vinete pentru producere de rasaduri. Se revizuiesc si se acopera solariile cu folie de polietilena, se seamana in ghivece castraveti pentru solarii.
Viticultura
Inaite de taierile de rodire se executa controlul iernarii vitei de vie stabilind pierderile de ochi; se aplica taierile in uscat, cu scopul de a mentine forma butucului, mentinerea productiei la un nivel relativ constant, reglarea proceselor de crestere si rodire, obtinerea unei productii de buna calitate. Se dirijeaza coardele lasate la taiere, se executa afanarea de primavara a solului, incorporand si ingrasamintele organice.
Pomicultura
La inceputul lunii martie se aplica tratamente fitosanitare de iarna restante precum si cele din faza de umflare a mugurilor; se executa taierile de rodire si de formare a coroanei la pomii tineri; se executa fertilizarea solului in livezi, se executa plantarea de primavara a pomilor si arbustilor fructiferi.
Cresterea animalelor
Inventarierea resurselor furajere existente pana la noua recol-ta concomitent cu aplicarea unor masuri de furajare optima; asigurarea miscarii la animale in special la bovine; urmarire fatarilor la ovine si asigurarea unui regim de furajare optim pentru mieii obtinuti in ianuarie si februarie. Incepe incubatia traditionala a oualor de gaina in gospodaria taraneasca. Stimularea si supravegherea zborului general de curatire a familiilor de albine – in zonele cu primaveri mai timpurii – aplicarea tratamentelor indicate in combaterea bolilor in stupinele infectate.