Dincolo de declaratiile oficiale, drumurile nu sunt curatate in toate localitatile salajene.
Zapada da dureri de cap autoritatilor locale, care nu pot face fata cand e vorba de curatarea drumurilor. Conform planului de actiune stabilit pentru fiecare unitate administrativa in parte, exista o prioritizare a drumurilor care trebuie curatate, in functie de importanta lor. Firmele care se ocupa de deszapezire raporteaza o stare a drumurilor buna, iar din punct de vedere oficial nu exista probleme la nivelul judetului. Asa cum s-a intamplat si saptamana trecuta, cand administratiile locale ne-au informat ca „drumurile sunt negre”, din tot judetul am primit semnale ca se circula greu. De data aceasta am vrut sa vedem cum stau lucrurile in satele salajene, acolo unde planul de actiune al autoritatilor considera drumurile ca fiind neprioritare.
Sateni „norocosi”
Poate si pentru ca nu e prima cadere de zapada, in general prin satele comunelor salajene administratiile locale s-au miscat de data aceasta mai bine. In multe localitati rurale s-a procedat la deszapezirea drumurilor comunale si a ulitelor, starea buna a drumurilor fiind datorata si caderilor mici de zapada. „Nu avem probleme, nici n-a nins foarte tare, ne-a ocrotit Dumnezeu”, ne-a spus Pintea M. din satul Ciocmani, comuna Babeni. La fel si in satul Alunis, comuna Benesat: „Strada e curata, au dat cu plugul inca de dimineata”, ne-a marturisit Croitoru G. In Bozies, comuna Boghis, Breda Francisc spunea ieri ca strada din fata casei a fost curatata „un pic”. „Acuma a trecut un tractor cu lama”, insa nu s-a imprastiat antiderapant. Norocosii care stau la strada principala nu au intampinat probleme nici in Pria, comuna Cizer, si nici in Archid, comuna Coseiu. Per ansamblu, primarii au reusit sa curete drumurile in asa fel incat sa se poata circula cu masinile, la nivelul judetului nefiind inregistrate cazuri de sate blocate. Iar satenii sunt multumiti, pentru ca au fost feriti de vreme grea, cum e in Moldova.
Drumuri pe care n-a circulat „lama” iarna asta
Totusi, exista si sate pe unde deszapezirea este un cuvant necunoscut. In Cutis, comuna Almasu, „nu a venit nimeni sa bage un plug, au deszapezit numai pana la Mesteacan”, spune o pensionara din sat. Aici, toti locuitorii sunt pensionari de peste 60 de ani si zapada de pe ulite ii tine inchisi in ograda. „Copiii mei nu vin de la Cluj din cauza drumului, ca e greu de circulat cu masina. A fost primarul pe aici, dar nimeni nu a spus ce-i doare. Daca mergi la primarie dupa un act, dupa aia zice ca te-ai plans si poate nu te mai ajuta”, mai spune pensionara din Cutis. „Din Cutis nu poti iesi nici cu tractorul, asa-s de rele drumurile, si nu doar acuma ca e iarna”, a mai spus femeia.
Aceeasi situatie am gasit-o si la Sangiorgiu de Meses, comuna Buciumi. „N-a curatat nimeni, niciodata, pe aici. Zapada este bugata, s-ar huji sa fie un pic manata din drum. Cu caruta te poti duce, dar masina nu merge ca este cam mare zapada”, ne explica ieri Bujor C. din Sangiorgiu de Meses. Totusi, nu au probleme cu alimentele si nici cu lemnele de foc, ca s-au asigurat din timp. Insa „nu se leaga sa vina nici copiii de la Zalau, ca este zapada mare”, a mai spus femeia din Sangiorgiu.
Paine, o data pe saptamana
In satul Francenii de Piatra din comuna Galgau nu se pune problema accesului la centrul de comuna sau la drumul principal. „Acuma, dupa zapezile din ultimele zile, nu au mai venit cu plugul sa curete drumurile, dar se poate circula cat de cat”, ne marturisea ieri Bortis A. Aici insa, problema e alta – nu exista niciun magazin in sat si alimentele le procura cu randul, cei care au masini si merg fie la Galgau, fie la oras. „Acuma am venit de la Cluj si am cumparat paine pentru mai multe familii. Daca altul cu masina are drum la oras, cumpara el pentru noi. Facem cu schimbul”, mai spune Bortis. O brutarie din Galgau trimite saptamanal o masina cu paine in Francenii de Piatra. (Ana Tudoran)
Daca vremea impune, primarii pot inchide scolile
Primariile din judet pot solicita suspendarea cursurilor sau modificarea programului de functionare al scolilor daca zapada si frigul vor determina acest lucru. Inspectorul general Ioan Abrudan a anuntat ieri ca pana in prezent nu au existat scoli inchise sau cu program modificat, dar prognoza meteo poate oferi surprize. „Avem o comunicare permanenta cu Comandamentul pentru Situatii de Urgenta pentru a afla in timp util ce anume ne rezerva prognoza meteo si, zilnic, facem raportari la Ministerul Educatiei, iar la 16.00 avem videoconferinta cu inspectoratele scolare si minister”, a precizat Ioan Abrudan. Primarii si directorii unitatilor de invatamant trebuie sa transmita Inspectoratului Scolar orice problema legata de desfasurarea programului in unitatile de invatamant, astfel incat problemele sa fie raportate si rezolvate in cel mai scurt timp. Daca va fi nevoie ca anumite unitati de invatamant sa fie inchise, elevii vor recupera orele pierdute imediat dupa reluarea activitatii, fie prin prelungirea programului zilnic, fie vor merge la scoala in zilele de sambata si duminica. (Raluca Gireada)
Zapada face probleme in satele Salajului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...