Din anul scolar urmator se infiinteaza in Salaj 211 locuri la profile de meserii, clase in care se pot inscrie numai elevii care au terminat clasa a IX-a de liceu.
Elevii care sunt acum inscrisi in clasa a IX-a la liceu, indiferent de filiera, profil sau domeniu de pregatire, si considera ca vor sa dobandeasca o calificare profesionala au posibilitatea sa se inscrie la invatamantul profesional, in cadrul programului elaborat de Ministerul Educatiei si Cercetarii „Alege-ti drumul”. Acest program a fost elaborat la solicitarea agentilor economici care au nevoie de meseriasi, dupa ce, de mai bine de doi ani, invatamantul profesional a fost desfiintat. Avantajele pe care le prezinta programul Ministerului Educatiei sunt dobandirea unei calificari profesionale care sa permita obtinerea mai rapida a unui loc de munca, alocarea unei burse lunare de studiu de 200 de lei prin intermediul unui program national de sustinere a invatamantului profesional, posibilitatea elevilor de a lucra pe perioada vacantelor, acordarea unor burse suplimentare de practica din partea angajatorilor, precum si posibilitatea de a lucra dupa finalizarea stagiului profesional si, in acelasi timp, continuarea studiilor in cadrul liceului. Practic, elevii pot urma doi ani invatamantul profesional, dupa care pot sa revina la liceu si sa obtina diploma de bacalaureat, iar la finalizarea studiilor sa ramana cu doua diplome – una de liceu si una de calificare in meseria pentru care au optat elevii. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a declarat ieri in cadrul conferintei de presa ca, potrivit programei propuse de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, sunt disponibile 211 locuri pentru disciplinele tehnoologice, mai exact, vor fi infiintate clase de mecanica la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, la Hida si la Simleu Silvaniei. In domeniul fabricarii produselor din lemn va fi infiintata o clasa de 15 elevi la Grupul Scolar din Sag, in domeniul comertului, turismului si alimentatiei publice vor fi infiintate clase la Grupul Scolar „Voievod Gelu” din Zalau. In domeniul constructiilor va fi infiintata clasa la Grupul Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda. Fiecare clasa de invatamant profesional va avea 28 de locuri, exceptie facand doar clasele de la Sag si cea de comert din cadrul Grupului „Voievod Gelu”, care vor avea cate 15 locuri disponibile.
„Tel Verde” si brosura pentru informare
Pastrand modelul metodelor folosite pentru oferirea informatiilor cu privire la clasa pregatitoare, Inspectoratul Scolar are disponibila linia verde pentru a oferi informatiile necesare elevilor care doresc sa se inscrie la profesionala. Numarul de telefon „0.800.816.260” este pus la dispozitia elevilor interesati, in fiecare zi lucratoare, in intervalul orar 9.00 – 17.00. In plus, reprezentantii Ministerului Educatiei au redactat o brosura care cuprinde 16 intrebari si tot atatea raspunsuri legate de avantajele inscrierii in cadrul programului „Alege-ti drumul”. Brosura a fost distribuita deja in liceele din judet, iar cadrele didactice sunt obligate sa o prezinte elevilor si parintilor. Modalitatea si calendarul inscrierilor, precum si ce anume vor invata elevii la profilele tehnoologice si cu ce se aleg dupa absolvire, toate aceste aspecte sunt prezentate in brosura si poate fi procurata atat de la Inspectoratul Scolar, cat si de la unitatile de invatamant liceale din judet.
Ministerul Educatiei reintroduce invatamantul profesional din anul scolar 2012-2013
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...