Statuia lui Mihai Viteazul călare pe cal, în fața Cinematografului Scala, tulbură liniștea ori de câte ori devine subiect de discuție în ședințele de Consiliu Local. S-a întâmplat la fel și în 29 februarie, când aleșii au avut, din nou, păreri divergente cu privire la oportunitatea amplasării unui astfel de monument.
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local s-a aflat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza PT, aferentǎ obiectivului de investiţii: ,,Realizare și amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul și amenajarea zonei din jurul acesteia”. În linii mari, de la ultima discuție cu privire la statuia domnitorului, din 2021, costurile investiției au crescut de la 5 sute de mii de euro la aproape 1 milion de euro. Asta pentru că soluțiile inițiale propuse de constructor nu au fost pe placul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public. Instituția nu a aprobat materialul proppus inițial, adică fibră patinată, așa că s-a decis înlocuirea acestui composit cu bronz. De asemenea, nu a fost acceptat soclul placat cu cu plăci de 3 cm, solicitându-se ca acesta să fie dintr-o singură bucată de piată. Ținând cont de dimensiune, varianta era imposibil de pus în practică așa că s-a ajuns la compromisul de a placa socul cu placaj tip zidărie, de 10 cm grosime. Toate aceste modificări solicitate cresc costurile invetiției: statuia din bronz e mult mai grea, metoda de ancorare se schimbă, soclul trebuie să fie mult mai rezistent, remodelarea machetei a condus la sprijinirea statuii în două puncte, adică pe picioarele din spate ale calului, spre deosebire de soluţia iniţială cu sprijinire în 3 puncte, adică pe picioarele din spate şi pe coadă, și așa mai departe. Toate aceste modificări înseamnă costuri suplimentare, așa că investiția costă acum, potrivit devizului general elaborat la faza PT, 5.158.100,90 lei inclusiv TVA, adică peste un milion de euro.
De menționat că investiția nu înseamnă doar realizarea statuii lui Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână, și a soclului. Intră în această sumă și amenajarea zonei din fața Cinematografului Scala: spaţii verzi, alei pietonale, fântâni arteziene, mobilier urban, iluminat ambiental etc.
Liberalii zălăuani vor referendum pentru statuia lui Mihai Viteazul
În ședința din 29 februarie, consilierii municipali liberali s-au abținut de la vot și spun că ar trebui consultată populația în legătură cu această investiție.
“Consilierii liberali ai municipiului Zalău s-au abținut să voteze proiectul în valoare de 1 milion de euro pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul în zona Scala. Echipa de consilieri liberali nu contestă importanța istorică a domnitorului Mihai Viteazul, punctând că este extrem de important să ne respectăm înaintașii. Dar, pe de altă parte, este la fel de important să ne uităm la prezent și să ținem seama de nevoile reale ale comunității, de impactul cultural al acestei investiții. Așadar, cel mai potrivit ar fi fost o consultare publică a cetățenilor. Amintim că rolul consilierilor locali este de a reprezenta populația orașului, pentru a apăra interesele acestora prin transmiterea doleanțelor către administrația publică locală. Consilierii liberali au solicitat în repetate rânduri ca realizarea unei astfel de investiții, de o importanță istorică, să implice toți cetățenii orașului, având în vedere că ei sunt cei care vor plăti 1 milion de euro din taxe și impozite locale”, spun consilierii locali PNL.
USR Zalău crede că suma este foarte mare și că investiția nu e necesară
Consilierii locali USR nu sunt de acord cu această investiție, pe care nu o văd necesară, și consideră că suma este foarte mare pentru bugetul zălăuanilor.
“În 2018, adminstraţia locală a orașului Zalău dorea să cumpere o statuie ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Monumentul costa atunci 50.000 lei. Doar trei ani mai târziu, aceeași conducători au venit cu o altă propunere în Consiliul Local: statuia lui Mihai Viteazul va costa 500.000 euro și va fi amplasată în zona Scala.
Peste încă trei ani aceeași conducere a primăriei plusează, și cere zălăuanilor să dea 1.000.0000 euro. Da, ați citit bine: un milion de euro pe aceeași statuie.
Are Zalăul, un oraș cu atâtea probleme, nevoie de statui? Evident, da. Pentru că monumentele de for public reprezintă un arc peste timp. Este important să se realizeze lucrări de artă monumentală care să marcheze momente sau personalităţi importante din istorie, dar fără ca acestea să însemne pentru zălăuani un efort financiar deosebit”, consideră consilierii locali USR.
După o serie de discuții între conducerea primăriei, de părere că domnitorul merită o statuie în municipiu, ținând cont de rolul său major în istoria neamului, și consilierii locali, care au considerat că există alte priorități, proiectul de hotărâre a trecut cu 11 voturi pentru, 5 abțineri și 4 voturi împotrivă.
“Cred că mai ușor a câștigat Mihai Viteazul bătălia de la Guruslău decât am promovat noi, după trei sute de ani, acest proiect de hotărâre”, a concluzionat viceprimarul Teodor Bălăjel.