Comuna Vârșolț, de altfel o comunitate model a județului Sălaj, ne-a obișnuit cu modul său continuu de dezvoltare, pe toate planurile. Când spunem Vârșolț, e neapărat nevoie să pomenim străzile și drumurile asfaltate impecabil, curățenia care este la ordinea zilei în această comună, case frumoase și primitoare și, nu în ultimul rând, oameni faini la chip și la suflet. Nu e vreme de odihnă în administrația publică a comunei și toată lumea pune osul la treabă, începând cu primarul Breda Lajos, viceprimarul Denes Andrei, consilierii locali dar și cetățenii comunei, care reprezintă sufletul și laitmotivul comunității.
Edilul Breda Lajos conduce comuna Vârșolț, care are în componența sa satele Recea Mare, Recea Mică și cătunul Verveghiu, încă din anul 1996. Și cum dăruirea acestui om cu suflet mare față de comunitatea sa nu mai este un secret pentru nimeni, acest lucru se reflectă în investițiile deja finalizate, aflate în lucru sau în viziunea sa ambițioasă care implică viitorul acestei comune model.
“Am terminat prin AFIR, Ministerul Dezvoltării, proiectele de investiție cu privire la canalizare și apă. De asemenea, am modernizat străzile din Vârșolț, Recea Mare și Recea Mică, toate străzile fiind asfaltate, inclusiv toate ulițele. Am mai finalizat reabilitarea sediului Primăriei Vârșolț, tot cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, la inaugurare fiind prezent însuși domnul ministru Cseke Atilla, care a și făcut armata la noi, la Șimleu” , ne-a spus primarul. Dacă este să vorbim despre cuantumul acestor importante investiții pentru comunitatea locală, sumele sunt unele consistente, dar și rezultatele vorbesc de la sine.
“1.300.000 lei a costat sediul Primăriei, introducerea apei în comună, la prețul vechi a fost undeva la 26 de miliarde, investiția privind canalizarea – 45 miliarde, Dispensarul Uman realizat la standarde europene și care oferă condiții optime, cu încălzire centrală, cu apă, a fost o lucrare în care s-au investit 13 miliarde de lei vechi, am terminat Sala de Sport, care a costat 150 de miliarde – investiție la care a licitat C.N.I.-ul , dar m-am interesat de sumă. Școala Gimnazială Nr.2 este reabilitată tot prin Ministerul Dezvoltării, investiția aici ridicându-se la un total de 12 miliarde, am modernizat iluminatul stradal și am pus becuri cu leduri peste tot, pentru că am prins un proiect cu 6 miliarde de lei (avem vreo 450 de becuri cu led care ard toată noaptea, pentru siguranța cetățenilor). Am mai avut 10 kilometri de drum de exploatație agricolă, rezolvat cu pietruire și tratament bituminos – 1 milion de euro prin fonduri europene, am realizat dotarea I.S.U. cu o sumă de 1 miliard de lei, bani vechi, (lopeți, pompe, motopompe), printr-un proiect AFIR. Noi trebuie să profităm de orice proiect, pentru că avem bani puțini la buget. Să nu uităm de terenul de fotbal modern pe care l-am putut realiza tot prin AFIR – 5 miliarde” , a mai ținut să puncteze Breda Lajos.
În prezent, se desfășoară și alte investiții la nivelul comunei Vârșolț pentru că aici se muncește “la foc continuu” , dacă e să îl cităm pe edil, pentru binele oamenilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai al acestora. “Actualmente, lucrăm la blocul A.N.L. , investiția aici fiind de nici mai mult, nici mai puțin de 250 de miliarde lei vechi, dar acolo am înțeles că se schimbă constant valoarea lucrărilor cu ajustare de preț pentru că a licitat Agenția Națională pentru Locuințe. Noi avem doar de rezolvat cu utilitățile – apă, curent – și trebuie să facem o clădire anexă pentru cazanul care va asigura încălzirea centrală a apartamentelor. Ei aduc cazanul, tot… noi trebuie să ridicăm clădirea de 4 pe 4, din cărămidă și cu acoperiș, ca să îndeplinim condițiile pentru o astfel de construcție. Blocul A.N.L. va fi finalizat în luna septembrie, sunt 7 cereri depuse, tinerii așteaptă, sunt care se întorc din străinătate și își doresc să primească o căsuță aici. Sunt niște condiții impuse, va fi o comisie de la București care va decide cine primește apartamentele, ca să nu existe discuții. Lucrăm, de asemenea, la podul peste râul Crasna, la Grădinița cu Program Prelungit -15 miliarde de lei vechi, va avea program de la 7 dimineața până la orele 17:00 după-masă, va fi amenajată cu pătuțuri, cu program de masă caldă. De altfel, am și apărut pe lista unităților care asigură masă caldă elevilor. Mai avem o investiție pentru care s-a și făcut licitația, cu privire la un drum de exploatație agricolă, în valoare de peste 1 milion de euro, care va cuprinde și asfaltări în unele locuri unde este nevoie, și cu pietruire, pentru ca oamenii să aibă acces pentru a lucra terenurile. Nu vrem să mai fie probleme cu noroiul și mizeria, vrem ca tractoarele și căruțele să poată circula în bună regulă”, ne spune primarul comunei.
Ca și obiective de viitor, deja sunt depuse un număr de 7 proiecte de investiții, 4 investiții cu finanțare prin programul Anghel Saligny și 3 proiecte susținute prin PNRR. Au fost semnate deja contractele pentru proiectele finanțate prin PNRR.
“Prin Anghel Saligny avem aducțiune de apă la Verveghiu, contractul fiind deja semnat, apoi Canalizare și Stație de Epurare în Recea Mare și Recea Mică, în Recea Mică vrem să facem la Panic cu fondul ăsta care implică Tarnița, și Recea Mare la Vârșolț (170 miliarde de lei vechi). Mai avem Modernizare Străzi în Vârșolț plus șanțuri betonate frumos pe toate arterele comunei (150 miliarde lei vechi) și Extindere Apă și Canalizare în cartierul romilor, în care va fi inclusă o stradă unde s-au construit câteva case noi (10 miliarde lei vechi). Prin PNRR, este Școala Gimnazială Nr.1 cu izolare, dotare și tot ce înseamnă modernizare, deja se lucrează la Modernizare Cămin Cultural Recea Mică, încredințate lucrătorilor, pentru că sunt sume de investiție sub 5 miliarde, și Dezvoltarea Infrastructurii TIC, asta însemnând rețele de încărcat mașini electrice în parcuri, stații moderne de autobuze, un proiect cu un total de 16 miliarde de lei vechi.În parcuri se schimbă băncile. Pentru toate acestea, sperăm să se termine licitația ca într-o lună să vină firmele și să ne apucăm de treabă”, a precizat primarul.
Este bine de menționat faptul că, pentru plata taxelor și impozitelor locale, funcționează la Vârșolț aplicația Ghișeul.ro. Cetățenii comunei sunt buni platnici și, pentru că beneficiază de reducerea de 10 la sută, până la final de martie, un procent de 80% dintre ei își achită dările. De asemenea, fabrica de cărămidă și cei de la Compania de Apă plătesc impozitele în timp util pentru ca buna gospodărire a comunei să decurgă fără probleme.
“Pentru biserici am alocat, din sărăcia noastră, 1miliard 200 de milioane de lei vechi la Recea Mare, Recea Mică și Vârșolț – parohiile ortodoxe pentru construcție capele, și parohia reformată Vârșolț pentru construcție trotuare. Mai oferă oamenii ajutor prin muncă și lucrurile se fac așa cum trebuie”, mai spune primarul. După cum bine se vede cu ochiul liber, lucrurile merg că pe roate între vârșolțeni și asta se datorează inclusiv bunei relații de conviețuire dintre cetățenii comunei și permanentei colaborări dintre primar, viceprimar și ceilalți membri ai administrației publice locale.
“Vă dați seama că eu, singur, nu aș fi putut face nimic fără ajutorul viceprimarului Denes Andrei, a consilierilor și, nu în ultimul rând, al populației comunei noastre. I-am consultat întotdeauna, care investiție ar fi cu prioritate. Chiar zilele trecute am avut un grup de copii de clasa a VIII -a, au venit în vizită la Primărie, și i-am întrebat ce nevoi ar mai avea și au dat exemplu o pistă de biciclete, pentru că tinerii doresc tot timpul ceva nou. Curățenie este tot timpul, nu găsești un pet aruncat aiurea pe jos. Vârșolțul este centru turistic de importanță majoră de mai bine de 5 ani, datorită lacului de acumulare și pivnițelor cu vin. Cetățenilor noștri le spun să aibă încredere pe mai departe, că, de făcut mari promisiuni, eu nu fac, decât ceea ce se poate. Sunt realist și trăiesc ancorat în realitatea de zi cu zi. Nu-mi stă în caracter să promit nu știu ce minuni care, poate, sunt imposibile. Eu vreau să întrețin ceea ce am făcut și, pe viitor, cum prind un proiect prin fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării ori prin POR, să punem umărul la lucru, deși e multă bătaie de cap dar realizările de la final recompensează orice efort. Îi rog pe cetățeni să ne susțină în continuare și îi asigur de întreaga mea determinare și implicare în soluționarea situațiilor și problemelor lor. Noaptea la 1 mă sună, și după program, și duminica, iar ei știu că în mine au un real ajutor în tot ceea ce se poate face. Mai e un obicei care, poate, în alte comune nu există, de exemplu mai rămân fără curent și apelează la mine, să sun să văd care e problema și să îi ajut. Am dus bolnavi cu mașina la comisii pentru pensii sau am chemat eu să vină comisia aici, pentru bolnavii netransportabili. Tinerii sunt plecați în străinătate și nu au efectiv la cine apela, iar eu ajut de câte ori se poate. Oricând, la Primărie, ușa este deschisă pentru toată lumea. Iar oamenilor doresc să le transmit multă sănătate, putere de muncă și să fie siguri că, împreună, ca o echipă de campioni, putem să le facem pe toate, în continuare! “, a concluzionat, la finalul întâlnirii noastre, edilul vârșolțean.