Producerea silozului de porumb
Porumbul pentru siloz, cat si cel consumat ca masa verde ocupa intre 30 si 40 la suta din suprafata destinata producerii de furaje. Depozitarea sub forma murata a plantei intregi de porumb, tocata la 1-3 centimetri, presata foarte bine pentru eliminarea aerului, garan-teaza obtinerea unei fermen-tatii lactice potrivite si, in consecinta, a unui siloz cu calitati organoleptice foarte bune.
Avantaje
Da posibilitatea folosirii furajului intr-un timp foarte lung, fara sa-si diminueze valoarea nutritiva; se reduc riscurile climatice la recoltare si se elimina cheltuielile pentru uscare; se reduc piederile pe flux tehnologic; se pastreaza intr-o mare masura continutul in substante nutritive si insusirile nutretului; se asigura o hranire echilibrata a animalelor in timpul iernii si in perioadele secetoase ale toamnei; are efecte favorabile asupra productiei sisanatatii animalelor in cazul nutretului insilozat de buna calitate.
Producerea
In compartimente betonate cu o lungime de aproximativ 50 de metri, 3 metri inaltime si o latime de la 10 la 20 de metri se depoziteaza, dupa o dezinfectie prealabila masa vegetala tocata la 1-3 centimetri. Este foarte importanta presarea acestei mase vegetative pentru a elimina aerul si pentru a se obtine o fermentati enaeroba care da un siloz de calitate buna. Porumbul tocat se afla in stadiul de lapte-ceara la nivelul bobului, moment in care, in functie de hibrid planta are un numar mare de frunse si o umiditate de 60-70 la suta. Este de mare importanta ca inchiderea silozului sa se faca in cateva zile pentru a impiedica fermentatia nefavorabila. partea superioara a silozului se incheie sub forma convexa, cu un strat de masa verde de 20-30 de centimetri (capac) care sa etanseze, peste care se seamana orz ce, prin radacinile sale fixeaza partea superioara mai bine. Pentru o etansare mai buna a silozului este recomandat sa se foloseasca folie de polietilena si prelata, care se vor fixa prin diferite greutati. Silozul de porumb este murat si implicit bun ce consum la doua-trei luni de la invelire. Pentru cresterea valorii fermentative se folosesc adaosuri compuse din biopreparate si substante conservante.
Conditii pentru calitate
Un siloz calitativ trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa contina acid lactic intre 5 si 9 la suta; continutul in acid acetic sa fie sub 25 de grame pe kilogram; sa nu contna acid butiric; sa nu fie mucegait, sa aiba o culoare verde-galbui, un miros placut si o valoare nutritiva ridicata.
