Dinu Iancu-Sălăjanu: “Consiliul Județean nu face concurență Primăriei Zalău printr-o astfel de investiție. Niciodată nu vom putea spune că avem prea multe baze sportive”
În cadrul ședinței de miercuri, 11 mai, Guvernul a aprobat trecerea a peste 5 hectare de teren de la Unitatea Militară din Zalău, precum și a unor imobile, în administrarea Consiliului Județean Sălaj.
Administrația sălăjeană va utiliza zona pentru realizarea unui complex sportiv și de agrement multifuncțional. Finanțarea va fi asigurată din bugetul județului, iar investiția ar urma să fie realizată într-un termen de 5 ani.
“Se aprobă trecerea unei părți din imobilul 370 (…) din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al județului Sălaj. După preluare, partea de imobil (…) se utilizează pentru realizarea obiectivului de investiții de interes public județean – complex sportiv și de agrement multifuncțional, într-un termen de 5 ani de la preluare, conform Hotărârii Consiliului Județean Sălaj nr. 29/2022. În cazul în care nu se respectă destinaţia părții de imobil și termenul prevăzut, aceasta revine în domeniul public al statului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. Predarea-preluarea părții de imobil transmisă se face pe bază de protocol încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Județul Sălaj prin structurile de specialitate din subordine, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea de Guvern de mierccuri.
Concret, Consiliul Județan preia, de la Unitatea Militară 01483 Zalău, Pavilionul C-8 (614 mp), Pavilionul S-7 (238 mp), Pavilionul K (476 mp), precum și terenul în suprafață de peste 5 hectare (52.515 mp).
Împrejmuirea perimetrală a imobilului, limitrofă proprietății publice administrate de Ministerul Apărării Naționale, se va realiza într-un termen de 12 luni de la data obținerii autorizației de construire.
„În considerarea necesității şi în vederea asigurării condițiilor optime derulării activităților sportive în cadrul programelor și competițiilor sportive destinate practicării sportului de masă la nivel de amatori în județul Sălaj, s-au conturat premisele cuprinderii în planul de investiții al Consiliului Județean Sălaj, a unui complex sportiv și de agrement multifuncțional, împreună cu utilitățile și dotările aferente, inclusiv locuri de parcare, pe raza Municipiului Zalău. Pentru realizarea acestei investiții, datorită faptului că în patrimoniul județului nu se regăsesc terenuri care să corespundă și să permită, din punct de vedere al întinderii, al amplasamentului și al configurației, atingerea scopului propus, am adresat Ministerului Apărării Naționale solicitarea de a analiza și de a exprima un punct de vedere de principiu cu privire la posibilitatea transmiterii în proprietatea publică a Județului Sălaj, din domeniul public al statului și din administrarea ministerului, a suprafețelor de teren necesare realizării investițiilor de utilitate publică județeană situate pe raza municipiului Zalău”, explica, luna trecută, administrația județeană.
Dinu Iancu-Sălăjanu: Suntem parteneri cu Primăria Zalău, nu suntem concurenți!
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a declarat, pentru Graiul Sălajului, că o astfel de investiție în municipiu nu face concurență proiectelor asemănătoare pe care le are în plan Primăria Zalău. Ba din contră, consideră acesta. Cu cât există mai multe baze sportive, cu atât mai câștigați sunt locuitorii Zalăului și ai Sălajului.
“De când am fost ales în această funcție, mi-am exprimat constant deschiderea spre dialog între Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău. Am satisfacția că am și reușit acest lucru. Noi, Consiliul Județean, nu suntem în concurență cu Primăria Zalău. Noi suntem partenerii primăriei, iar primăria este partenerul nostru, la fel ca și celelalte primării din Sălaj, și cred că dezvoltarea județului și dezvoltarea municipiului trebuie să fie pe primul plan al activităților noastre. Nu cred că vor fi niciodată prea multe baze sportive în municipiu, pentru că Zalăul are 30 la sută din populația județului, iar până acum a fost văduvit de spațiile necesare pentru activitățile sportive. Au fost nenumărate momentele în care antrenori, părinți și-au exprimat neputința și nemulțumirea pentru că nu aveau unde să își trimită copiii să se joace. Aduceți-vă aminte de momentele când se solicitau spațiile și terenurile din curțile școlilor și s-a spus că nu se pot desfășura activități extrașcolare în aceaste spații, pentru că nu are cine să supravegheze copiii. Deci nu suntem în concurență cu Primăria Zalău, prin acțiunile noastre vom fi complementari. Să dea Dumnezeu să putem face toți aceste baze sportive, care vin în beneficiul sănătății și relaxării fizice și mentale a cetățenilor județului. În incinta acestui complex sportiv pe care îl avem în vedere vor putea fi organizate competiții sportive, vor fi monitorizați copiii talentați și vom avea o bază de selecție pentru viitorii campioni ai județului și ai țării. Mă bucur că sunt deja în desfășurare acele proiecte ale Primăriei Zalău, cred că oamenii vor fi bucuroși să aibă mai multe locații de acest tip”, a explicat, pentru Graiul Sălajului, președintele Consiliului Județean Sălaj.
Primăria Zalău are în plan să construiască două baze sportive și un bazin de înot în municipiu, prin Compania Națională de Investiții.
O bază sportivă tip 1, care ar urma sa fie amplasată pe strada Fagetului nr. 41, presupune amenajarea unui teren de fotbal de dimensiuni 105×68 m, cu nocturnă și tribune cu 500 de spectatori, clădire de vestiare și parcări.
O bază sportivă tip 2, care ar urma să fie amenajată chiar în incinta actualului Stadion Municipal, implică amenajarea unui teren de sport multifuncțional pentru baschet, handbal, volei și tenis, și o clădire de vestiare.
Tot pe strada Făgetului, la nr. 39, în cartierul Dumbrava Nord, urmează a fi construit un bazin de înot. De altfel, la începutul lunii aprilie, aici a demarat deja organizarea de șantier.
Acest proiect este finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), prin Programul Național Construcții de Interes Public sau Social – Subprogramul Bazine de înot. Investiția constă în construirea unui bazin de înot, vestiare, grupuri sanitare și spații tehnice. De asemenea, la exterior se vor construi parcări și alei pietonale. Investiția are o valoare de 8,5 milioane de lei. Suprafața pusă la dispoziție de primărie este de aproape 15.000 metri pătrați.
Deși nu sunt fan PSD-PNL când e vorba de interesul locuitorilor Zalăului prin Primăria Zalău și Consiliul Județean Sălaj, eu le doresc acestor instituții succes în realizarea acestor proiecte. BAFTĂ!