Recensământul programat pentru anul acesta, în perioada iulie-noiembrie, va fi amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.

Autoritățile spun că a fost luată această decizie pentru siguranța cetățenilor și a recenzorilor. Așadar, numărarea locuitorilor din România va avea loc abia anul viitor, iar pentru prima dată datele vor fi colectate online.

Reamintim faptul că, pentru verificarea practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și prelucrare și a măsurilor organizatorice, recensământul de probă s-a desfășurat în acest an, prin etapa de autorecenzare, cu participare obligatorie, în luna martie.

La recensământul de anul viitor, în prima etapă vor fi colectate datele personale ale populației. În cea de-a doua etapă, oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online, unde să completeze date personale, cum ar fi, de exemplu, religia, nivelul de studii, etc. În mediul rural, acolo unde situația o impune, cetățenii vor fi ajutați de primării. Programele informatice necesare pentru autorecenzarea online a cetățenilor vor fi realizate de INS și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Completarea datelor online de către cetățeni se va face pe baza unui nume de utilizator și a unei parole.

Ultima etapă a recensământului este cea în care persoanele care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu pentru colectarea informațiilor. Recensământul este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane: persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România și pentru cetățenii români cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Refuzul de a furniza datele cerute de recenzori este contravenție și se sancționează cu amendă.

Ultimul recensământ al populației din România a avut loc în anul 2011. Au ieșit la numărătoare atunci 20.121.641 persoane, din care 51,4% au fost femei.