Vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roateş – Cheţan a convocat Grupul naţional de experţi pentru febra aftoasă spre a elabora planul strategic de supraveghere şi protecţie a teritoriului naţional, in urma confirmării unui caz de febră aftoasă la mistreţi in Bulgaria. Această boală este foarte contagioasă şi implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot inchide zone intregi. La noi ultimul caz de febră aftoasă a fost semnalat in 1974. In 2001, in Anglia peste şase milioane de animale au fost ucise datorită acestei boli.

Cum se manifestă febra aftoasă la om
Omul se poate molipsi de febra aftoasă de la animalele bolnave, in special cand consumă lapte crud, lapte acru, iaurt, chisleac, smantană, unt, carne, adică pe cale alimentară.Mai des suferă de febra aftoasa lucratorii de la fermele de oi, vaci si porci, atat de stat cat si private.
Destul de frecvent se imbolnavesc lucratorii de la combinatele de carne, abatoare, de la intreprinderile de prelucrare a materiei prime de origine animali-eră, precum si veterinarii, zootehnicienii,vanătorii, lucrătorii de la menage-rie.De regulă, boala se intalneşte la populaţia de la sate. Primaăvara si vara pot apărea focare de febră aftoasă intre copii, in urma consumului de lapte si a produselor lactate de la animalele bolnave, neprelucrate termic suficient.
Boala incepe, de obicei, acut după o perioadă de incubatie de două-şase zile, mai rar pană la zece. La bolnavi se ridică brusc temperatura pană la 38,5-39°C, apar frisoane, cefalee, mialgii, senzaţii de arsură a mucoasei cavităţii bucale, in special la consumul alimentelor solide ori puţin iritante, scade pofta de mancare. Dupa 1 -2 zile pe buze, mucoasa cavitătii bucale, nazale, pe limba, gingii apar vezicule mici cu un conţinut transparent, ulterior tulbure; peste 24 ore veziculele se sparg si in locul lor se formeaza mici ulceratii.Ultimele se caracterizeaza prin usturime si dureri pronunţate. Erupţii asemănătoare apar pe podul palmelor, pe tălpile picioarelor, pe pielea dintre degete si in jurul unghiilor de la maini şi picioare, pe mucoasa vaginului, uretrei, pe conjunctiva oculară. Pe mucoase aftele evoluează rapid, se usucă şi se detaşează, lasand in urma eroziuni, care se vindecă timp de 5-10 zile, dacă nu se asociază infecţia secundar, de regulă, coci-ca.Starea generală a bolnavului se deregleaza, in special, cand este afectată mucoasa bucală, fapt ce are ca urmare masticatia si deglutiţia dureroasă, salivaţia abundentă; la afectarea uretrei apare o dizurie iarăsi dureroasă. Adulţii suportă boala mai uşor decat copiii, avand o moleşeală şi cefalee pronunţate. Veziculele localizate pe pielea mainilor şi a picioarelor, deşi sunt dureroase, influentează mai puţin asupra stăFe-brarii generale a organismului, decat cele localizate pe mucoasele diferitor organe.La copii, spre deosebire de adulţi, boala este, de regulă, insoţită de stomatită, cu predominarea leziunilor palmare si interdigitale la picioare. Evolutia bolii este de scurta durata, atingand 10-15 zile, in cazuri grave, semnele de intoxicatie sunt exprimate maximal, apar erupţii cutanate multiple cu caracter hemoragic, de asemenea aftele sunt multiple pe mucoase si mai apar simptome dispeptice. De menţionat, că aceste forme grave, de asemenea şi complicaţiile ca: septicemia, pneumonia, meningita secundară, uneori miocardita apar la persoanele ce se adreseaza tarziu la medici ori se ocupa cu autotratamentul.
Persoanele care ingrijesc animalele bolnave trebuie să-şi spele sistematic mainile cu apă si săpun, să poarte salopete si mănuşi speciale, cizme de cauciuc, să nu manance şi să nu fumeze in timpul lucrului. Se interzice categoric de a consuma laptele crud si carnea semifiartă de la animalele bolnave.