Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cel puţin la nivel declarativ, nu are probleme din punct de vedere al securităţii la incendiu.

„Este obținută Autorizația de Securitate la Incendiu pentru corpurile de spitalizare din sediul central, iar pentru secțiile exterioare (strada Tudor Vladimirescu, nr. 24) este valabil avizul de securitate la incendiu, întrucât corpurile de clădire spitalicești se află în curs de reabilitare, cu excepția Centrului de Sănătate Mintală, care deține Autorizație”, transmit reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj.

În acelaşi context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj precizează faptul că avizele/ autorizațiilor de securitate la incendiu la spitale se remit pe clădiri/ corpuri de clădire.

În ceea ce priveşte situația la zi a autorizării de securitate la incendiu de la nivel județean, potrivit ISU Sălaj, la Spitalul Orășenesc Jibou este autorizat ambulatoriul, iar celelalte clădiri nu necesită autorizare, la Spitalul Șimleu Silvaniei autorizat este ambulatoriul şi a fost emis un aviz de securitate la incendiu pentru modernizări, iar la Spitalulul de boli cronice Crasna este autorizat corpul A și un aviz pentru corpul B.

Specialiștii din cadrul Inspecției de prevenire desfășoară în aceste zile controale la spitale.

Echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară, începând de luni, controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale.

„S-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale”, a anunțat, duminică, Guvernul României.

Decizia vine după ce, sâmbătă seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu la secţia de ATI, unde erau internaţi pacienţi cu COVID-19. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că “orice” lucrare de reparaţie sau de modernizare la secţiile de Terapie intensivă va fi inclusă într-un plan de conformare, menţionând, totodată, că există posibilitatea de a deconta cheltuielile prin cofinanţare europeană nerambursabilă.

Incendiul de la Piatra Neamţ vine după alte mari tragedii recente, din care statul român nu pare a fi tras învăţămintele necesare.

Cel mai grav incident de acest gen s-a produs în 16 august 2010 la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală.

Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia, cu arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului. A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat, ridicând numărul morţilor la cinci.

Incendiul de la Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 64 de persoane.  În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat, pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.