În natură, lichenii sunt organisme din regnul Funghi și sunt compuși dintr-o ciupercă și o algă. Sunt extrem de rezistenți și se pot dezvolta chiar și în condiții aspre, la temperaturi foarte scăzute și în medii foarte diferite:pe sol, pe scoarța copacilor, pe stânci, pe mușchi sau pe lemn aflat în putrezire.

În schimb, lichenii de interior, precum specia Evergreen, sunt licheni adevărați, stabilizați. Acest proces presupune recoltarea lichenilor complet dezvoltați, apoi plasarea tulpinilor în niște containere cu soluție specială pe bază de glicerină și alte componente naturale. Soluția este absorbită până la reducerea completă a sevei, iar procesul de rehidratare se finalizează în câteva zile. Lichenii absorb cu ușurință, împreună cu soluția de conservare, și coloranți alimentari, ceea ce determină disponibilitatea lor într-o gamă variată de culori intense.

Procedeul de stabilizare este 100% natural și asigură menținerea texturii și culorii organismelor vegetale pentru o perioadă de până la 10 ani. Lichenii cei mai des folosiți sunt din specia Cladonia Stellaris, iar recoltarea se face cu precădere din zonele nordice ale Cercului Arctic. Mușchiul decorativ poate fi utilizat atât în interior, cât și în exterior. Dacă obiectul de ornament se amplasează în exterior, se recomandă o zonă umbrită pentru a evita degradarea culorii.

Odată cu dobândirea notorietății, tot mai mulți designeri și arhitecți au integrat lichenii în amenajări interioare, exterioare, pereți decorativi, obiecte de mobilier sau corpuri de iluminat. Atât în locuințe dar și în spații comerciale, hoteluri sau resturante, lichenii reprezintă o opțiune pentru un spațiu verde ușor de întreținut și cu o valoare decorativă deosebită.

Printre beneficiile acestora, pe lângă aspectul estetic, se numrără îmbunătățirea calității aerului, ajută la reducerea problemelor respiratorii, la scăderea nivelului de stres și oboseală și au un efect fonoabsorbant. Sunt un bun indicator al umidității unui spațiu. Deși sunt conservați, absorb umiditatea din aer și devin rigizi și casanți când umiditatea din încăpere scade sub 40%.Totuși, aceștia își recapătă elasticitatea odată cu restabilirea umidității. Lichenii au și proprietăți antistatice, deci nu adună praf.

Aceste organisme vegetale nu necesită lumina naturală directă, udare sau tundere și sunt rezistenți la schimbările de temperatură.Trebuie feriți de temperaturi ridicate sau de lumina lămpilor cu halogen, factori care pot duce la uscarea prematură a plantelor. Lichenii sunt naturali, nu emană dioxid de carbon sau substanțe toxice și nu conțin alergeni sau substanțe iritante. Dacă dorești să achiziționezi aranjamente sau tablouri cu licheni decorativi de interior, aceste sfaturi îți pot fi de ajutor.