Angajații din sistemul sanitar se pregătesc să declanșeze conflictul de muncă, nemulțumiți de faptul că guvernanții nu au găsit soluții la revendicările lor. Luni,mlista doleanțelor a ajuns pe masa tuturor prefecților din România, iar marți, 17 noiembrie, sindicaliștii pichetează sediul Guvernului.

Consiliul Național al Federației Sanitas a analizat stadiul negocierilor cu guvernanții, iar concluzia a fost că aceștia din urmă nu și-au respectat angajamentele. Angajații din sănătate au intrat, în 7 octombrie, în grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra problemelor existente în sistem. Sanitas reprezintă, la nivel național, peste o sută de mii de angajați din unitățile sanitare, de asistență medico-socială și asistență socială, aflaţi în acţiuni revendicative de mai bine de o lună şi de mai bine de 8 luni în prima linie a luptei cu virusul SARS-COV-2.

“Deşi la întâlnirile dintre reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi reprezentanţii Guvernului României din data de 28 iulie, respectiv 12 octombrie, desfăşurate sub patronajul prim-ministrului Ludovic Orban, echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete pentru solicitările noastre, luând în considerare întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate, având în vedere proiectele documentelor legislative care urmează să reglementeze acordarea unor drepturi salariale caracteristice situaţiei epidemiologice în care ne aflăm din cauza răspândirii noului virus SARS-COV-2, documente cu care nu putem fi de acord în forma care ne-a fost prezentată, am hotărât ca Federația Sanitas din România să desfăşoare următoarele acţiuni sindicale în perioada ce urmează: luni, 16 noiembrie, reprezentanţii organizaţiilor judeţene Sanitas vor depune lista de revendicări la Instituţia Prefectului fiecărui judeţ din ţară; marţi, 17 noiembrie, în intervalul orar 11.00 – 13.00, vom picheta sediul Guvernului României; dacă până în data de 20 noiembrie 2020, discuţiile cu autorităţile nu se vor concretiza în documente care să detensioneze situaţia din cele două sisteme pe care le reprezentăm, începând cu data de 23 noiembrie 2020 vom începe acţiunea de strângere de semnături în toate unităţile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, pentru declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional. Solicităm, în continuare, tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri să se aşeze la aceeaşi masă la care, prin negocieri şi discuţii oneste, să reuşim rezolvarea solicitărilor membrilor noştri. (…) Dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară, pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”, au transmis sindicaliștii.

Principalele nemulțumiri ale angajaților din sistemul sanitar sunt legate de punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată, acordarea stimulentului de risc de 55 – 85 la sută pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2, acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2, acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară, deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, asigurarea echipamentelor și materialelor de protecție în cantitatea și la calitatea necesare pentru o protecție optimă a personalului expus infectării cu covid.

Liderul Sanitas Sălaj, Chelement Hodiș, spune că revendicările au particularități de la un județ la altul, uneori chiar și de la o unitate medicală la alta, în același județ. „La Spitalul Județean de Urgență Zalău s-au acordat vouchere de vacanță, cele aferente anilor trecuți fiind câștigate și ele în instanță, la Curtea de Apel, în timp ce colegii din alte județe nu le-au primit”, a explicat liderul de sindicat.

„Unitară este doar atitudinea noastră, la nivel național, față de nepunerea în aplicare a legislației în vigoare. Nu cerem nimic în plus, nu avem solicitări noi. Vrem doar să se concretizeze ceea ce prevede deja legislația”, a adăugat liderul de sindicat.

Referitor la sporul de 55 până la 85 la sută prevăzut de Legea salarizării pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave, precum și din unitățile sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de aceste epidemii, stabilite de Ministerul Sănătăţii, în județul Sălaj valoarea stabilită a se acorda este de 65 la sută din salariul de bază. Se califică pentru a primi acest spor în special personalul de pe secțiile ATI, Infecțioase, Pneumologie, cei care în această perioadă au contact direct cu pacienții covid pozitivi.

În Sălaj, Sanitas are aproximativ 850 de membri, mai mult de jumătate dintre ei fiind angajați ai Spitalului Județean de Urgență Zalău. Ceilalți membri de sindicat sunt de la spitalele din Șimleu Silvaniei, Jibou, Crasna, dar și din sectorul asistenței sociale, de la Centrul pentru vârstnici de la Crasna sau de la casele de tip familial din județ.