Din cei 10.179 de elevi de clase primare din judeţ, 2979 invaţă in clase simultane, ceea ce inseamnă că elevi din ani diferiţi de şcolarizare invaţă in aceeaşi clasă. La gimnaziu, din cei 10.025 elevi 567 invaţă in aceleaşi condiţii. Exemple de unităţi şcolare care au invăţămant simultan ar fi Crasna, secţia romană, Coşeiu, Zimbor, Camăr, Boghiş, Ip, Varşolţ, Cristolţ şi altele, a arătat ieri intr-o conferinţă de presă inspectorul şcolar general Ioan Abrudan. Principala condiţie pentru dezvoltarea calităţii actului educaţional rămane comasarea unităţilor de invăţămant, susţine el. Principalele motive care fac necesară comasarea este existenţa invăţămantului simultan, atat in clasele primare cat şi la gimnaziu, precum şi renunţarea la cadrele didactice necalificate active in sistem. In acest moment in Sălaj funcţionează 235 de clase primare şi de gimnaziu care au invăţămant simultan, cele mai multe in mediul rural. „La invăţămantul primar nu am insistat prea mult pe comasare, elementul restrictiv fiind varsta mică a copiilor, dar la gimnaziu vom continua comasarea”. La acest ciclu de invăţămant din 90 de şcoli, 27 au invăţămant simultan, unele fiind şcoli unice la nivel de comună. Printre localităţile a căror şcoală ar urma să fie comasată se numără Marin, Pecei, Meseşenii de Sus, Făgetu, Văleni şi Bănişor.
O treime dintre copiii sălăjeni de şcoală primară invaţă in condiţii improprii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...