Craciunul inseamna miros de brad si cadouri asezate sub brad, magazine aglomerate, cozonac si reuniune de familie. Pentru aproape 750 de copii din judetul nostru aceasta este o descriere a unui vis pe care nu vor apuca sa il traiasca in acest an, de sarbatori. Cel putin nu pe deplin. Pentru ca, din diferite motive, parintii lor au ales calea strainatatii. Salariile mizere din tara si nesiguranta zilei de maine i-au impins pe multi dintre salajeni sa isi incerce norocul in strainatate, chiar si cu pretul de a nu-si vedea copiii ani si ani de zile. Cum nici acolo nu au siguranta unui loc de munca stabil, i-au lasat pe cei mici acasa, in grija bunicilor, a matusilor, a vecinilor, sau de izbeliste. In acest sens, scenariile din preajma sarbatorilor sunt aceleasi, an de an, dar cu personaje diferite: copii care traiesc cu dezamagirea in suflet ca nu vor avea parte de o vacanta de iarna primitoare, in sanul familiei, cum are colegul de clasa sau de banca, copii care dezvolta probleme emotionale si de integrare in societate, bunici pe umerii carora cade tot greul dupa ce parintii au ales calea strainatatii.

Cazurile cunoscute sunt o picatura in ocean
In evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se afla 747 de copii care au parinti plecati la munca in strainatate. Cu atat mai trist cu cat reprezentantii institutiei spun ca acestea sunt doar cazurile pe care le au inregistrate „intamplator”, in realitate fiind mult mai multi copii ramasi singuri sau in grija altor membri ai familiei. Cei mai multi copii ai caror parinti sunt plecati din tara sunt din satul Dersida, comuna Bobota, (unde, intamplator sau nu, exista o mare comunitate de romi). Aici sunt, potrivit datelor DGASPC Salaj, 51 de cazuri. In comuna Chiesd apar in evidente 50 de cazuri, in Crasna – 49, in Girbou – 41, iar in Balan, 37. In orase, cei mai multi copii cu parintii plecati sunt in Jibou (24) si Zalau (20).

Repercusiuni grave asupra dezvoltarii copiilor
Plecarea parintilor in strainatate genereaza consecinte negative asupra dezvoltarii copiilor ramasi acasa, asupra educatiei lor si asupra demersului lor in societate. Admit asta si psihologii. Adina Mesaros, coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Salaj, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „acesti copii ramasi singuri acasa, in fiecare moment se simt altfel si traiesc anxietatea de separare mult mai intens decat cei care ii au alaturi pe parinti”. Psihologul mai spune ca majoritatea dintre ei sunt lasati in grija bunicilor sau a rudelor, insa nimic nu suplineste dragostea parinteasca. „De asemenea, educatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate lasa de dorit, de cele mai multe ori bunicii fiind prea permisivi sau foarte autoritari, existand posibilitatea sa apara tulburari emotionale si de comportament. Toate aceste aspecte vor avea reprecusiuni grave asupra dezvoltarii copi-lului”, mai spune Adina Mesaros.

Cei mai multi salajeni au plecat in Italia
Ultimul recensamant, cel din 2011, arata ca 8.344 de salajeni au plecat la munca in strainatate, pentru cel putin un an de zile. Dintre acestia, cei mai multi (3.094) au ales sa munceasca in Italia, 2.438 in Spania, 566 in Franta si 506 in Ungaria. Vorbim, desigu,r doar de cazurile declarate.