Complexul de Servicii Sociale Zalău – 20 de ani de lumină şi speranţă pentru copii şi familii

Complexul de Servicii Sociale nr. 2 Zalău a marcat, marţi, împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea sa, timp în care peste 250 de copii cu diverse probleme şi handicapuri i-au trecut pragul şi avut parte de cea mai bună îngrijire, iar alţi peste 500 de copi şi tineri au beneficiat de serviciile centrului de zi de recuperare.
Directorul centrului, Onorica Ardelean, a amintit, în cadrul festivităţii de marţi, un scurt istoric al instituţiei.
Pe data de 1 aprilie 2005 a luat fiinţă Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap, care, în anul 2023, prin reorganizarea serviciilor din subordinea DGASPC Sălaj, a primit denumirea de Complexul de Servicii Sociale nr. 2 Zalău. În structura acestui complex se află în prezent opt servicii sociale funcţionale, şapte case de tip familial, din care şase sunt licenţiate pentru copii cu handicap, cinci aflate pe raza municipiului Zalău şi una în comuna Hereclean, o casă de tip familial pentru copii fără handicap în satul Fizeş, comuna Sâg, şi un centru de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, situat tot în municipiul Zalău, în locaţia unde ne aflăm în prezent.
“Din anul 2005, au trecut pragul acestor case un număr de 252 de beneficiari, aceştia provenind atât din familii dezorganizate, din familii unde situaţia materială şi financiară nu permite asigurarea condiţiilor minime de viaţă ale copilului, cât şi din alte servicii ale DGASPC Sălaj, majoritatea prezentând diferite afecţiuni, unele dintre ele fiind dintre cele mai grave ale sistemului de protecţie din Sălaj. De serviciile centrului de zi de recuperare, din anul 2005 şi până în prezent, au beneficiat de terapii specifice, de consiliere psihologică, logopedie, kinetoterapie, educaţie şi socializare, un număr de 542 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 18 ani”, a precizat Onorica Ardelean.
De asemenea, centrul de zi de recuperare are o capacitate de 100 de beneficiari şi se adresează atât copiilor aflaţi în sistemul de protecţie, cât şi copiilor din comunitate, care prezintă unele afecţiuni şi necesită terapii de recuperare. Scopul acestor servicii este de a asigura pe o perioadă determinată servicii personalizate, adevate nevoilor individuale şi specifice fiecărui beneficiar: primire, găzduire, îngrijire şi recuperare, asistenţă medicală, educaţie şi socializare, suport emoţional, consiliere psihologică, sprijin în vederea reintegrării copilului în familia naturală, orientare şcolară şi profesională.






“Timp de 20 de ani, toate activităţile desfăşurate au contribuit la creşterea calităţii vieţii acestor copii şi respectarea, pe cât posibil, a standardelor minime de calitate. Toate aceste activităţi sunt realizate de personal calificat şi cu experienţă, cărora le pasă de ceea ce fac şi le mulţumesc din tot sufletul. (…) Fiecare dintre noi ne-am dat seama că un copil, pentru a fi fericit are nevoie de iubire, de un mediu în care să se simtă în siguranţă, un mediu familial în care să se dezvolte armonios. Viaţa într-o casă de tip familial este aproape identică cu viaţa din casa fiecăruia dintre noi. Copiii nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiţi. Doar de dragostea şi atenţia adultului. Calitatea îngrijirii beneficiarilor o găsim acolo unde există stabilitate, reguli clare, persoane care să ofere copilului ascultare, înţelegere, iubire şi acceptare. Asta am încercat împreună cu colegii mei să oferim, timp de 20 de ani, chiar şi în perioade mai dificile”, a punctat directorul Centrului de Servicii Sociale.
În acelaşi context, secretarul general al judeţului, Cosmin Vlaicu, a precizat, la rândul său, că beneficiarii centrului sunt copii nevoi speciale, care au nevoie de oameni speciali, care să-i înţeleagă, să-i protejeze şi să-i încurajeze, pentru a le da speranţă pentru viitor. Cosmin Vlaicu a reiterat sprijinul Consiliului Judeţean, instituţie ce finanţează centrul, pentru ca acesta să funcţioneze la fel de bine şi eficient şi în viitor.
Nu în ultimul rând, directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, a mulţumit celor care timp de 20 de ani au lucrat în cadrul acestui centru, pentru binele copiilor cu probleme din judeţ.
“Când spui 20 de ani de asistenţă socială, ştii că sunt 20 de ani de provocări. De multe ori, de emoţii pozitive sau negative. Dar ştiu că sunt 20 de ani de sacrificii, de iubire, de dedicare. Sunt prea puţine cuvintele pe care aş putea să le adresez. Am avut şi eşecuri. Avem copii care acum ne cântă din ceata îngerilor şi ştiu că aţi fost alături de ei, în ultima lor clipă. (…) Ştiu că avem copii care îşi urmează visele şi aceste vise nu trebuie să se opească aici. Să sperăm că încă 20 de ani, pe puţin, va mai funcţiona acest serviciu, sau poate mai mulţi. Să sperăm ca toţi aceşti 20 de ani să fie exemplu pentru noi toţi, să ştim că faptele noastre, indiferent că suntem angajaţi, colaboratori, directori, faptele noastre se văd”, a conchis Violeta Milaş.


