Parlamentarii PSD si ALDE au avizat favorabil legea initiata de UDMR care obliga statul sa asigure folosirea limbii materne în comunitatile unde exista cel putin 10% minoritari, in conditiile in care legea actuala prevede un prag de 20%. Aceasta este primul compromis pe care Liviu Dragnea îl face în relatia cu UDMR pentru a se asigura ca parlamentarii maghiari sustin în continuare majoritatea PSD – ALDE.
rn
rn
In luna mai, UDMR a initiat o lege care prevede scaderea pragului de 20%, cât este în prezent, la 10% al numarului de persoane apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne.
rn
O luna mai târziu, liderii UDMR i-au cerut lui Dragnea adoptarea legii în schimbul sustinerii motiunii de cenzura împotriva Guvernului Grindeanu. Dragnea acceptase în prima faza, dar s-a razgândit peste noapte, ca urmare a presiunilor mediatice. A venit vacanta parlamentara si subiectul s-a stins.
rn
rn
Saptamâna aceasta, proiectul legislativ a ajuns pe masa Comisei de Munca din Camera Deputatilor, acolo unde parlamentarii PSD si ALDE au votat în favoarea proiectului initiat de UDMR, care a pastrat articolul referitor la scaderea pragului de la 20% la 10%.
O zi mai târziu, Liviu Dragnea si Kelemen Hunor anuntau ca protocolul de colaborare dintre PSD si UDMR va continua si în sesiunea de toamna. Adica UDMR nu intra la guvernare, dar sustine majoritatea PSD în Parlament. Altfel spus, e si la putere, si în opozitie în acelasi timp.
Sustinerea UDMR este esentiala pentru PSD în Parlament, în conditiile în care social-democratii si ALDE au o majoritate pe muchie de cutit. Iar Liviu Dragnea cauta sa-si securizeze majoritatea, mai ales dupa ce Victor Ponta si-a lansat un nou partid politic alaturi de Daniel Constantin, deci exista posibilitatea ca unii alesi PSD sa-l urmeze pe fostul premier.
rn
La Zalau si Jibou devine obligatorie
folosirea limbii maghiare in administratie
rn
rn
Potrivit deputatului salajean al UDMR, Seres Denes, este vorba de modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215 din 2011.
“Initiativa noastra este una mai veche si a primit un aviz favorabil in Comisia de Munca din Camera Deputatilor, urmand sa primeasca un alt aviz pe fond.”
Potrivit deputatului UDMR, comunitatile care vor beneficia de aceasta modificare a legii sunt orasele Zalau, Jibou, comuna Horoatu Crasnei si alte cateva localitati. “n aceste comunitati va fi obligatoriu ca in intitutiile din administratia publica, la birourile relatii cu publicul sa fie angajate si persoane care cunosc limba maghiara.
Seres Denes ne-a mai spsu ca aceasta modificare este benefica pentru comunitatile mai mici, pentru ca vor fi si ele reprezentate de politicieni, dar si de faptul ca cetatenii vor avea posibilitatea sa isi foloseasca limba materna cand apeleaza la administratia publica.
Comunitatile salajene unde legea se aplica in momentul acesta, pentru ca exista comunitati de peste 20 la suta maghiari din totatul locuitorilor, sunt Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Crasna, Varsolt, Pericei, Boghis, Bocsa, Hereclean, Samsud, Carastelec, Camar, Ip.