Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum are un nou dirijor, in persoana profesorului Ionuţ Darjan

De la 1 februarie, Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum” are un nou dirijor, în persoana profesorului Ionuţ Dârjan, după ce maestrul Grigore Grigoruţ s-a pensionat.
Ionuţ Dârjan a fost numit dirijor interimar, până la ocuparea postului prin concurs. Dârjan ocupă în momentul de faţă funcţia de şef de secţie instrumentişti-solişti vocali cu atribuţii de dirijor. Are de altfel multă experienţă, el fiind cel care îl înlocuia pe Grigore Grigoruţ ori de câte ori acesta lipsea.
„Am primit cu onoare acest interimat, având în vedere activitatea bogată a predecesorului meu, maestrul Grigore Grigoruţ, şi, bineînţeles, cu responsabilitate, la care cred că toată lumea se aşteaptă. Voi participa la concurs pentru ocuparea postului”, a declarat ieri Ionuţ Dârjan pentru Graiul Sălajului.
Ionuţ Dârjan are 35 de ani şi o vastă experienţă. Din anul 2002, este profesor de vioară la Liceul de muzică „Ioan Sima” din Zalău. Din ianuarie 2006 este instrumentist la Ansamblul „Porolissum”, iar din octombrie 2008 este şef orchestră artist – instrumentist – solist instrumentist. “ncepând cu 1 februarie, are şi atribuţii de dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum”. Va debuta din această postură în 2 martie, în cadrul spectacolului muzical-coregrafic „Mărţişoare pentru mame”.
Grigore Grigoruţ se retrage după o carieră de excepţie
Grigore Grigoruţ a fost timp de 21 de ani dirijor al Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum” Zalău.
Despre cariera omului dedicat muzicii am aflat mai multe chiar de la Grigore Grigoruţ, care a avut amabilitatea să povestescă pentru cititori ziarului Graiul Sălajului parcursul său profesional.
Pentru Grigore Grigoruţ, cel care avea să devină un muzician cu o carieră de excepţie, totul a început din clasa a doua, când era elev stop_coloana la Liceul de muzică din Cluj, specializarea clarinet, liceul pe care l-a şi absolvit în 1970. După aceea a urmat cursurile Conservatorului de Muzică „Gheoghe Dima”, pe care le-a absolvit în 1975. Din anul 1977 până în 1992 a fost dirijor al Ansamblului „Rapsodia Sălajului” a Casei Municipale de Cultură din Zalău. Din 1995 a devenit dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum” Zalău. Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” Zalău a colaborat cu cei mai valoroşi artişi de muzică populară din România. Grigore Grigorut a reuşit să câştige numeroase diplome şi premii la Festivalul „Cântarea României”. Doi dintre elevii săi au ajuns profesori la Liceul de Arta „Ioan Sima” din Zalău. A participat la sute sau chiar mii de spectacole în ţară şi în străinătate, dar şi la numeroase turnee internaţionale în Franţa, Italia, Norvegia, Canada, America, Elveţia, Germania, Grecia, Belgia, Olanda, Danemarca, Ungaria, Austria, Spania, Rusia (URSS) şi Irak.
„După 41 de ani de carieră în activitatea profesională, ca profesor, dirijor şi instrumentist, sunt un om implinit; şi tot ce a rămas după mine, elevii, sunt convins că vor duce mai departe tradiţiile locului la cel mai înalt nivel”, ne-a declarat Grigore Grigoruţ.
Grigore Grigoruţ este născut pe 23 septembrie 1951, în localitatea Bixad, din judeţul Satu Mare. Este al doilea din şapte fraţi. Grigore Grigoruţ are doua fete, pe Anca şi Cristina. Grigore Grigoruţ a fost decorat de Primăria Zalău cu Ordinul „Credinţa Cetăţii”, pe vremea când Iuliu Nosa era primar al Zalăului.