„Covor” de brînduşe în pădurile Sălajului

Prinşi de rutina zilnică, uităm deseori să privim cerul, pământul, natura care ne înconjoară şi ne poate încărca cu energie pozitivă. Dacă ne facem însă timp şi pentru noi, nu doar pentru îndatoririle pe care le avem ca cetăţeni, în familie sau la locul de muncă, putem decoperi frumuseţi uimitoare, la doar câţiva paşi depărtare.
Cel mai recent exemplu este „covorul” ce acoperă în aceste zile multe din zonele de pădure din Sălaj. O bucurie a sufletului şi privirii, împărtăşită nouă de iubitor al patrimoniului istoric, dar şi al naturii, Bogdan Ilieş, mai cunoscut pentru muinca sa la Ambulanţa pentru Monumente Sălaj.
„Primăvara și spectacolul său! Un covor mov de brândușe, întins printre trunchiurile copacilor, în pădurea dintre Deja și Noțig”, spune Bogdan, într-o postare pe contul personal de Facebook, pe care ne-am permis să o „plagiem”.
Brândușa de munte (Crocus heuffelianus, Crocus vernus) este o plantă scundă din familia Iridaceae. Are o singură tulpină mică, înconjurată la bază de mai multe teci cu două-trei frunze alungite și înguste. La vârful tulpinii se găsește o singură floare violet-deschis, cu o dungă mai întunecată la vârful florii. Floarea are formă de tub la început, după care ia forma unei cupe de 50–60 mm care are șase diviziuni. Uneori la vârf sunt două flori. În mijlocul corolei sunt trei stamine și un stigmat galben trifurcat.
Brândușa înflorește din luna aprilie (floarea poate ieși din zăpadă) până în luna mai. Anul acesta se pare că s-a grăbit şi a înflorit în martie. Se găsește în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise. În România este întâlnită în munții Carpați și în munții Apuseni.





