Cultivatorii profesioniști au numeroase tehnici de altoire pentru trandafiri, dar unele dintre ele sunt simple și la îndemâna oricărui pasionat. Aceste flori frumoase se altoiesc după aceeași tehnică precum pomii fructiferi. Ai nevoie de un portaltoi sănătos și de altoi viguroși, tăiați de la trandafirii care ți-au plăcut.

Dacă vecinii au un soi de trandafir mai deosebit, poți încerca să-l altoiești și tu pe un fir viguros de măceș sau pe un trandafir sănătos, care nu face flori prea frumoase. Majoritatea trandafirilor cresc pe rădăcini de măceș și sunt mult mai rezistenți la boli și dăunători decât trandafirii înmulțiți prin butaș.

Primăvara se pot face altoiri cam pe la începutul lunii mai, dacă ai un portaltoi bun în curte. Se practică altoirea în ochi crescând, care are cele mai multe șanse de reușită în această perioadă a anului. În lunile august-septembrie, este recomandată altoirea în ochi dormind, după aceeași tehnică prezentată mai jos, doar că mugurii intră în adormire pe timp de iarnă, de unde vine și numele metodei.

Așadar, se curăță coletul portaltoiului de pământ, se înlătură tulpinile slabe și se lasă una singură, cea mai viguroasă. Se curăță și se șterge bine de pământ, apoi se taie coaja la baza tulpinii cu un briceag bine ascuțit, în forma literei T. Tăietura orizontală poate fi de un centumetru, iar cea verticală, dublă ca lungime. Apoi se taie ochiul altoi, adică un mugure de la trandafirul pe care vrei să-l înmulțești și care are o frunză. Această frunză se taie și se lasă doar codița ei, adică pețiolul. Mugurele se taie cu o tăietură în V, lungă de 2 cm, și cu puțin țesut lemnos din tulpină. Se îndepărtează partea albă, iar coaja pe care se află mugurele și pețiolul se introduce în despicătura tăiată pe portaltoi. Mugurele se acoperă cu coaja portaltoiului, iar partea care rămâne pe dinafară se înlătură. Se leagă apoi cu rafie de sus în jos și se lasă descoperit doar mugurele. Se acoperă cu un strat de pământ de 7-8 centimetri și se verifică după aproximativ 8 zile dacă altoirea a avut succes. Dacă pețiolul cade încă de la prima atingere și mugurele este verde, altoirea a funcționat și din mugurele pe care l-ai altoit va crește un trandafir identic cu cel de la care ai luat altoiul.

Mugurele altoi trebuie tăiat de la o ramură sănătoasă, care are la bază aproximativ 7 mm diametru. Poți preleva un mugure altoi și de la un trandafir nobil cumpărat de la florărie, care are la baza tulpinii muguri sănătoși și frunze. Tăieturile trebuie făcute cu un briceag bine ascuțit, să nu zdrobești țesutul plantelor, și bine dezinfectat. Mișcările trebuie executate dintr-o singură manevră, să fie cât mai drepte și mai curate. Este important ca ambele plante să fie sănătoase și verzi, să circule seva prin tulpini, pentru a se prinde altoiul în câteva zile. În cazul în care nu te descurci cu această operațiune, îți recomandăm să ceri ajutorul unui profesionist.