Prima sală de bowling din mediul rural a fost realizată cu fonduri europene de primăria din comuna Camăr, investiţia fiind una adaptată vremurilor actuale, cu două piste, sisteme automatizate de ridicare a jaloanelor şi returnare a bilelor, dar şi un sistem informatic ce permite înregistrarea utilizatorilor şi a punctajelor obţinute de aceştia.

Proiectul a fost finanţat atât de la bugetul local, cât şi printr-o finanţare de circa 70.000 de euro, prin programul Leader, accesat de GAL Valea Crasnei şi Barcăului, din care face parte şi comuna Camăr.

Potrivit primarului Szabo Levente-Gyorgy, ideea unei săli de bowling a pornit de la existenţa în Camăr, în trecut, a unei săli de popice. 

„Clădirea am realizat-o noi, cu bani de la bugetul local, iar dotarea s-a finanţat cu fonduri europene. Am considerat că dacă am avut pistă de popice în localitate, exista deja o tradiţie în acest sport pe care ar fi bine să o păstrăm. Vechea clădire a popicăriei, neavând cine să o supravegheze, s-a distrus parţial. Am chemat specialişti şi ei au considerat că mai bine o demolăm şi construim o clădire nouă”, susţine edilul şef al comunei.   

Investiţia este finalizată şi va fi inaugurată la începutul lunii octombrie, atunci când se vor marca cei 700 de ani de atestare documentară pe care comuna îi împlineşte în acest an. 

Proiectul sălii de bowling este unul prin care administraţia locală încercă să convingă generaţiile tinere din comună să rămână „acasă”, într-o localitate care are toate facilităţile din mediul urban.

 „Măcar tinerii pe care-i avem să nu-i lăsăm să plece, să creăm locuri de muncă, să creăm condiţii ca la oraş. Avem toate utilităţile: apă, canal, internet de bandă largă, televiziune prin cablu. Chiar avem condiţii ca la oraş”, susţine Szabo Levente-Gyorgy. 

De altfel, eforturile de modernizare din ultimii ani au deja efect.

„Pe mine mă încântă faptul că tinerii, cei care au plecat acum cinci-zece ani în străinătate şi s-au întors cu o maşină acasă, şi-au dat seama că maşina trebuie întreţinută şi pierd banii investind în ea. Acum, dacă se întorc acasă, îşi fac fundaţie pentru casă. Atâtea case noi ca în ultimii cinci ani nu s-au construit în 20 de ani în Camăr. Asta mă face să fiu optimist că tinerii, totuşi, vor rămâne acasă”, conchide primarul comunei Camăr.