Societatea RFV Distriterm incearcă să atragă zălăuanii spre sistemul centralizat de termoficare.
Primarul Radu Căpilnaşiu a semnat ieri contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, distribuţie şi furnizare din Municipiul Zalău ofertantului RFV Distriterm Zalău declarat caştigător in urma unei proceduri de licitaţie publică deschisă. RVF Distriterm este o societate comercială infiinţată in urma unei asocieri intre o companie maghiară specializată in distribuţia agentului termic şi Consiliul Local Zalău. Reprezentanţii companiei maghiare RFV spun că vor face investiţii de 60 de mili-oane de lei in sistemul de distribuţie şi furnizare a agentului termic, sperand ca prin calitatea serviciilor pe care le vor oferi la un preţ redus să atragă zălăuanii spre sistemul centralizat de termoficare in detrimentul microcentralelor de apartament. De asemenea, RFV Distriterm promite că va folosi şi alte surse de combustibil, in afara gazelor naturale; un exemplu ar fi biomasa. Pentru anul viitor se anunţă investiţii de aproximativ cinci milioane de euro in sistemul de transport şi distribuţie. In momentul de faţă mai sunt sub 1000 de consumatori, apartamente şi instituţii publice, conectaţi la sistemul centralizat de termoficare, din cei peste 21.000 caţi avea defunctul CET.
Căpilnaşiu: „Vrem să oferim zălăuanilor o nouă alternativă”
„Ne bucurăm că am ajuns la acest moment final, de semnare a contractului de delegare a serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, după parcurgerea unor etape legale in care s-a infiinţat RFV Distriterm, şi ne dorim ca acest contract să ajungă la finalitate”, a declarat Radu Căpilnaşiu. Conform previziunilor făcute de către Primăria Zalău şi compania maghiară, se speră ca in termen de cinci ani preţul gigacaloriei să fie scăzut, astfel incat consumatorii să revină la sistemul centralizat de incălzire. Lipsa unei alte surse de combustibil, in afara gazului, pentru incălzirea caselor zălăuanilor repre-zintă incă un argument pentru demararea acestui pro-iect, potrivit primarului Căpilnaşiu. „Pentru noi era mult mai simplu să-i lăsăm pe toţi consumatorii să treacă pe gaz, dar am vrut să le oferim şi o altă alternativă de combustibil, pentru că am văzut ce s-a intamplat cu criza gazelor naturale”, a completat edilul.
Prezent la semnarea contractului cu RFV Distriterm, prefectul Alexandru Vegh prevede că „această societate poate avea un viitor dacă furnizează locuitorilor oraşului servicii de calitate”. „In momentul in care această firmă va investi intr-o distribuţie de calitate, are şanse să caştige şi alţi clienţi, pe langă cei 1000 care sunt conectaţi in prezent”, a declarat prefectul. Acesta recomandă firmei să aibă in atenţie cetăţeanul şi transmite zălăuanilor să nu creadă că un sistem centra-lizat de termoficare este cel pe care-l ştiam cu toţii, in care se furniza apă caldă doar două ore pe zi, maghiarii luandu-şi angajamentul că viitorii consumatori vor beneficia de căldură şi apă caldă menajeră non-stop.
Reprezentant RFV „Vor fi investiţii de 60 de milioane de lei”
Roland Szmola, project manager in cadrul RFV, se „laudă” că firma pe care o reprezintă este specialistă in soluţii termice eficiente şi doreşte să facă investiţii in instalarea unor sisteme de incălzire de ultimă generaţie. „In urma unor investiţii de aproximativ 60 de milioane de lei aşteptăm ca numărul de consumatori din Zalău să crească şi suntem convinşi că tarifele şi calitatea serviciului termic ii vor convinge”, a declarat Szmola. Insă, la cat de comozi sunt zălăuanii, este foarte puţin probabil ca cineva să treacă la sistemul centralizat de termoficare dacă preţul este unul similar cu cel pe care-l plătesc acum, mai ales că din majoritatea apartamentelor s-au scos vechile ţevi de căldură de la CET şi asta ar insemna noi modificări prin locuinţă.