După ce au primit salarii de mii de euro, sute de sălăjeni care au lucrat legal in străinătate primesc pensii „europene” sau şomaj la valoarea din ţara in care au lucrat.
Incepand din 2007, romanii care muncesc legal in străinătate pot beneficia de mai multe drepturi de asigurări sociale in ţara respectivă sau de recunoaştearea lor la stabilirea unor drepturi in ţara natală.
Florian But, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sălaj, ne-a declarat că, din ianuarie 2007 şi pană acum, nu mai puţin de 310 sălăjeni au solicitat recunoaşterea contribuţiei la sistemul de asigurări sociale din cel puţin două state membre ale Uniunii Europene. In 226 de situaţii a fost vorba despre sălăjeni care domicili-ază in străinătate şi in 84 de situaţii de persoane cu domi-ciliul in Sălaj care, la calcularea pensiei au solicitat adăugarea perioadelor lucrate cu contract de muncă intr-o altă ţară. In 150 de dosare de pensionare a fost vorba despre persoane care au lucrat in Ungaria, apoi Germania cu 37 de solicitări, Spania şi Austria cu cate 10 dosare, in Italia au fost şapte cazuri, in Franţa şi Slovacia cate trei cazuri şi cate un dosar pentru Danemarca, Grecia şi Cehia.

Poştaşul poate veni de două ori
„La momentul in care o persoană se pensionează, vine la noi şi ne spune că a lucrat şi in alt stat şi va depune documentele care să ateste acest lucru. Se valorifică vechimile in muncă şi se fac două variante de calcul care conduc la un punctaj mediu. Avantajul cel mai mare este că dacă persoana a lucrat in ţară suficient cat să beneficieze de pensie şi instituţia omoloagă constată că a lucrat in acea ţară o perioadă minimă, suficientă pentru a beneficia de anumite drepturi, se va stabili dreptul la pensie in ambele state. Insă există şanse ca persoana să primească o pensie mai mare conform legislaţiei romaneşti, decat cea stabilită in alt stat”, a explicat adjunctul Casei Judeţene de Pensii. In cazul in care persoana a contribuit o perioadă mică de timp la sistemul de asigurări din alt stat, se vor cumula perioadele de cotizare. But a precizat că un salariu foarte mare luat intr-o perioadă mică de timp nu va influenţa foarte tare punctajul la pensie.
Există o soluţie şi pentru cei care aleg să lucreze „la negru” in altă ţară. Ei au posiblitatea de a-şi plăti contribuţiile la sistemul de pensie din Romania şi să-şi asigure astfel vechimea necesară pentru a li se stabili dreptul la pensie. Florian But ne-a explicat că dintr-o contribuţie mică pe o perioadă lungă de timp poate rezulta o pensie mai mare decat in urma unei contribuţii mari pe o perioadă scurtă.

Şomaj de 800 de euro
Un alt drept pe care il pot primi cei care lucrează cu contract de muncă in străinătate este şomajul. Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, Romeo Sarcă, in medie cinci persoane solicită instituţiei eliberarea formularului E 301 pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj intr-un stat european. Cei care au muncit o perioadă in străinătate şi sunt concediaţi pot beneficia de indemnizaţie de şomaj in ţara respectivă, in medie de 800 de euro pe lună. Pentru a beneficia de dreptul respectiv, angajatul trebuie să se adreseze ţării de adopţie.