(Viorel Varga)Este al doilea an de cand romanii sarbatoresc Ziua Culturii Nationale pe data de 15 ianuarie. Este data in care la Ipotesti, in anul 1850, a rasarit Luceafarul poeziei romanesti. Astfel ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Nationale. Este o sarbatoare dubla in care, pe langa celebrarea unui mare scriitor, avem si prilejul sa reflectam asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national. In intreaga tara se organizeaza manifestari culturale de amploare.
Consiliul Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” vor sarbatori impreuna maine, de la orele 14.00, in sala Porolissum a CJ, Ziua Culturii Nationale. Evenimentul va reuni pe toti angajatii institutiilor de cultura subordonate Condiliului Judetean Salaj. Va fi rememorata opera Poetului National, Mihai Eminescu, momentul fiind completat cu un program muzical oferit de orchestra Ansamblului „Mesesul”. Cu acest priej, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc va inmana premii unor angajati ai institutiilor de cultura antementionate, care s-au remarcat in anul 2012 in diverse proiecte si programe culturale.
Ziua lui Eminescu – Ziua Culturii Nationale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...