Ziua Internationala a Varstnicilor care se sarbatoreste pe 1 octombrie este un bun prilej de a ne intreba despre situatia persoanelor varstnice de la noi din judet, dar mai ales de numarul mic de centre de care pot beneficia aceste personane. Raportat la numarul de varstnici, in judete nu prea avem centre de zi sau rezidentale pentru persoane varstnice. Exista doar un centru in sistem de stat al Primariei Cehu cu 40 de persoane si cateva, foarte putine, la privat (Bic, Romanasi, Zalau). In ce priveste centrele de la Boghis si Crasna acestea sunt considerate centre, care se ocupa de persoane varstnice cu handicap. In Municipiul Zalau avem doar un singur centru pentru varstnici de zi, de rezidentiale nici vorba. Mai ales ca daca ar fi sa punem problema centrelor rezidentiale, de la bugetul de stat pentru aceste centre ar ajunge doar un 10%, iar restul costurilor, pe langa contributia celor care ar beneficia de aceste centre ar cadea in sarcina Primariilor. O problema adiacenta ce priveste tot sistemul romanesc, este obligatia sau mai bine zis lipsa obligatiei celor care isi lasa varstnici in aceste centre. Dupa ce am inteles ca se poate retine maxim 900 de lei din pensia beneficiarilor, restul bunurilor (case, masini) raman la mostenitorii care nu sunt obligati sa contribuie cu nimic la costurile acestor structuri pentru varstinci, ce nu sunt deloc neglijabile. Astfel ca ar fi necesar un Cod Social, care s-a stabilieasca clar obligatia si contributia tuturor, inclusiv a mostenitorilor, nu doar a Statului, iar abandonul sa fie pedepsit. Lipsa de viziune si responsabilitate din partea multora autoritati, mostenitori inclusi) contribuie din plin la lipsa acuta a centrelor de zi sau rezidentiale. Faptul ca la nivelul Salajului la o populatie de 244.546 avem 40.907 de persoane cu varste peste 65 de ani ar trebui sa incepem sa ne gandim, pe langa construirea de centre de batrani, la forme si servicii de ingrijire la domiciliu.
Ziua Internationala a Varstnicilor – ce facem in Salaj in privinta centrelor pentru batrani si a ingrijiri la domiciliu?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...