Micii producatori din mediul rural care vand in piete produsele obtinute de la animalele din exploatatia proprie vor fi controlate de autoritati. Acestia vor trebui sa detina asupra lor fisele de sanatate ale animalelor, precum si carnetele proprii de sanatate si echipamente de protectie
Potrivit unui Ordin al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor (ANSVSA), toti micii producatori vor fi obligati sa se inregistreze si sa se supuna controlului sanitar-veterinar. Noi reguli vor fi aplicate si automatelor pentru vanzarea directa a laptelui crud, detinatorii acestora fiind nevoiti sa se autorizeze si sa se inregistreze sanitar-veterinar. Pentru obtinerea documentului de inregistrare sanitar-veterinara a exploatatiilor de productie a laptelui, a automatelor de vanzare a produselor alimentare si a punctelor de vanzare mobila se va acorda o perioada de 12 luni. Producatorii care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din exploatatia proprie trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele, vizata trimestrial de medicul veterinar de circumscriptie. Totodata, persoanele care manipuleaza produsele primare de origine animala expuse la vanzare trebuie sa respecte normele de igiena personala, sa detina carnet de sanatate si sa fie echipate cu echipament de protectie corespunzator.
Numarul produselor traditionale, redus
Cantitatea de carne transata, tocata, preparata sau produse din carne, cumulate, nu poate depasi 8.000 de kg pe luna pentru cei care vand cu amanuntul in piete. Totodata, numarul de sortimente vandute nu poate fi mai mare de 5. Cantitatea de branza care poate fi vanduta de producatori in piete a crescut insa de la 1.000 de kilograme pe saptamana, la 1.500 de kilograme. Taranii pot vinde si 300 de litri de lapte crud de vaca pe zi, precum si 100 de litri de lapte provenit de la alte specii. ANSVSA a majorat si cantitatea de vanat care poate fi comercializata intr-un an, de la o unitate de vanat mare, la 10 unitati, si de la 10 unitati de vanat mic, la 100 de unitati. Stanele sunt si ele considerate centre de prelucrare a laptelui, fiind supuse procesului de autorizare sanitar-veterinara.