Ziua Drepturilor Omului este celebrata în fiecare an în 10 decembrie – ziua în care Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Cu fiecare an ce trece, in ciuda declaratiilor, mai ales din partea organizatiilor de tot felul, care pretind ca lupta pentru drepturile omului constatam ca in fapt pierdem aceste drepturi, mai cu seama cel al libertatii de opinie si exprimare.
rn
Facebook si Google – amenintare sistematica si fara precedent pentru drepturile omului.
rn
Anul acesta una dintre cele mai importante organizatii care activeaza la scara globala pentru protejarea drepturilor omului, Amnesty International a atras atentia asupra a doi giganti ai internetului, Facebook si Google. In opinia ONG-ului acesti giganti ai web-ului reprezinta o amenintare sistematica si fara precedent pentru drepturile omului. Amnesty insista pe faptul ca ignoram cu prea multa usurinta "supravegherea omniprezenta a miliarde de oameni". "Google si Facebook ne-au ciobit constant intimitatea noastra, de-a lungul timpului. Acum suntem în capcana. Fie ne aratam supusi în fata acestei masini universale, în care datele noastre sunt transformate în munitie pentru a ne manipula si influenta, fie renuntam la beneficiile lumii digitale. Aceasta nu poate fi niciodata o alegere legitima", a insistat Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International.
rn
CJUE -pumn in gura libertatii de opinie
rn
Insa anul acesta ceea mai mare lovitura pentru libertatea de exprimare, nu vine din partea celor doi giganti americani, obisnuiti in a cenzura continuturi, care nu corespund cu ideea lor (de obicei de stanga), despre cum ar trebui sa arate si sa gandeasca lumea, ci din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Pe 3 octombrie 2019 aceasta a dat un pumn in gura libertatii de opinie, consfintiind dreptul de control al unei tari asupra continutul retelelor de socializare din orice alta tara din lume, chiar daca acel continut nu este considerat ilegal in alte tari. Astfel ca CJUE a acordat statelor membre, controlate de regula de niste guverne marioneta, dreptul de a stabili ce anume au dreptul sa afle si sa publice cetatenii lor…