Oficiliatati, locale si judetene, sefi ai institutiilor deconcentrate, parlamentari si reprezentanti ai ONG-urilor au participat vineri, 26 iunie, la manifestarile prilejuite de „Ziua Drapelului National”, ce s-au desfasurat pe platoul din fata Prefecturii. Programul a debutat cu trecerea in revista a garzii de onoare de catre prefect, presedintele Consiliului Judetean si primarul Zalaului, urmata de un scurt serviciu religios de sfintire a drapelului. In ritmul Imnului national, intonat de fanfara Promenada, soldatii de la Unitatea Militara din Zalau au arborat steagul Romaniei, nu inainte ca simbolul national sa fie sarutat de oficialitati.
Singura alocutiune a fost sustinuta de prefectul Ionel Ciunt, care, printr-un recurs la istorie, a reamintit participantilor importanta simbolica a drapelului si necesitatea ca toti romanii sa cinsteasca aceasta zi. La final, tot pe fondul sonor al cantecelor militare, garda de onoare (compusa din soldati, jandarmi si pompieri) s-a retras in aplauzele invitatilor.
Putina istorie
Data de 26 iunie a fost proclamata „Ziua Drapelului National” prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, „aceasta zi va fi marcata de catre autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne”.
Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, iar cifra trei este numarul perfect. Pe langa tara noastra, mai exista alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.