Nici 62 euro/locuitor
Criza a afectat si industria asigurarilor, in primul trimestru al acestui an inregistrandu-se o usoara scadere fata de 2008, potrivit unui studiu realizat de grupul Media XPrimm, specializat in piata asigurarilor si in industria de pensii private. „Este clar ca lucrurile incetinesc”, a declarat Daniela Ghetu, Director Editorial la Revista de specialitate „PRIMM Asigurari&Pensii”.
Potrivit spuselor sale, portofoliul asiguratorilor pe 2008 este dominat de asigurarile auto (Casco si RCA), care reprezinta 60% din totalul politelor (in crestere cu peste 3 puncte procentuale fata de 2007), in timp ce media europeana se situeaza in jurul a 14%. De altfel, sustin autorii studiului, Romania este singura tara din Uniunea Europeana unde asigurarile auto detin o pondere atat de mare. Mai mult decat atat, in randul statelor din centrul si estul Europei, tara noastra este codasa din punct de vedere al gradului de penetrare, exprimat ca pondere in PIB a primelor brute subscrise.
Casco trage in jos profitul
Calculele realizate de Media XPrimm arata ca, anul trecut, densitatea asigurarilor in Romania a fost de 110 euro/locuitor, fata de media europeana de 1.600 euro/locuitor.
In ceea ce priveste daunele platite de catre firmele de asigurari in 2008, acestea ating 1,2 milarde de euro, 85% din suma reprezentand daunele pentru autoturisme. „Capul rautatilor” il constituie asigurarile Casco, acestea aducand 60% din totalul daunelor de pe piata. In aceste conditii, piata asigurarilor din Romania a incheiat balanta contabila pe rosu, mai exact cu o pierdere de 157 milioane de euro.
Salaj: daune de 8,75 milioane de euro
Volumul primelor brute subscrise la nivelul regiunii de nord-vest a atins, anul trecut, 221,3 milioane de euro. Salajului ii revine doar 7,42% din aceasta suma, respectiv 16,43 milioane de euro, fiind, astfel, devansat de toate celelalte cinci judete din regiune. In clasamentul national, judetul nostru ocupa pozitia 30.
In timp ce in regiune densitatea asigurarilor este de 80,62 euro/locuitor, in Salaj volumul primelor brute subscrise la numarul populatiei nu depaseste 62 euro/locuitor. Si la capitolul daune platite, judetul nostru este pe ultimul loc in regiune. Firmele de asigurari care opereaza in nord-vestul tarii au platit daune in valoare de 109,63 milioane de euro, din care doar 8,75 milioane de euro reprezinta daunele achitate salajenilor implicati in accidente.
In functie de primele brute subscrise in primul trimestru al anului in curs, in clasamentul asiguratorilor care opereaza in Salaj conduce Allianz Tiriac, cu 4,1 milioane de lei, urmat fiind de Asirom, cu 3,78 milioane de lei si de BCR Asigurari, cu 2,12 milioane de lei.
Topul celor mai buni
Media XPrimm a premiat brokerii si firmele de asigurare din judet pentru rezultatele obtinute anul trecut. Astfel, la categoria brokeraj-asigurari, podiumul a fost ocupat, in ordine crescatoare, de Eurobrokers, Asicons si Transilvania Broker. La categoria asigurari de viata, premiul I a ajuns la Asirom, pozitiile urmatoare fiind ocupate de Allianz Tiriac si BCR Asigurari de Viata. La categoria asigurari generale, au fost cinci premiati: Allianz Tiriac, Omniasig, Unita, Asiban si BCR Asigurari.
Salajenii dau cei mai putini bani pe asigurari din regiune
Articole
Cât impozit ne ia statul pentru dividende
Anul 2025 a adus modificări în ceea ce privește impozitarea veniturilor din dividende, distribuite după data de 1 ianuarie. Astfel, se modifică cota de impozit pe veniturile din dividende de la 8% la 10% pentru: dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română; dividendele plătite de o persoană juridică persoanelor fizice, inclusiv câștigul obținut de acestea ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament…
Mai mult...Coduri CAEN noi pentru toate firmele. Termene, costuri, sancțiuni
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională. Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare. La nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului a fost stabilită procedura necesară pentru implementarea acestei actualizări, asigurându-se conformitatea cu noile reglementări. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este în conformitate cu Nomenclatorul…
Mai mult...