Ziua Culturii Nationale, sarbatorita pentru a treia oara pe acest picior de plai, pe aceasta gura de rai, sta sub auspiciile unui moment de referinta din istoria culturii noastre, omagierea poetului Mihai Eminescu, de la a carui nastere, pe 15 ianuarie, s-au implinit 163 de ani. Este un reper, un mod de reusita in imbinarea traditiei cu modernitatea, iar Ziua Culturii Nationale vine sa ne aduca aminte ca avem o bogatie culturala si umana de netagaduit insa nu pe deplin valorificata. Spun asta pentru ca la nivelul municipiului Zalau, ieri, au avut loc doua manifestari dedicate Zilei Culturii Nationale si-n acelasi timp dedicate „omului deplin al culturii romane”, cum il definea C.Noica pe Eminescu. Un eveniment a fost organizat de Consiliul Judetean Salaj, cu cele trei instiutii culturale subordonate (Centrul de Cultura si Arta, Muzeul Judetean si Biblioteca Judeteana), iar cea de a doua manifestare s-a desfasurat sub auspiciile Primariei Municipiului Zalau, cu participarea Ansamblului Artistic „Porolissum” si a elevilor de la Liceul de Arta Ioan Sima. O remarca nu prea imbucuratoare; ambele manifestari s-au desfasurat in cercuri restranse, fara prezenta unui public larg, un fel de „hai s-o facem si pe asta, sa ne spalam pe maini”. In sala „Porolissum” a Consiliului Judetean s-au rostit scurte alocutiuni despre semnificatia si insemnatatea acestei zile, s-a vorbit despre cultura, despre imposibilitatea actului cultural fara bani, s-au recitat versuri din opera Luceafarului poeziei romanesti, dar si din opera altor poeti. S-au cantat romante pe versuri din creatia eminesciana, iar Ansamblul Folcloric Mesesul a sustinut un micro-recital din muzica inspirata tot de versuri eminesciene. Momentul mult asteptat a fost cel al acordarii de catre Tiberiu Marc a unor stimulente financiare pentru oamenii de cultura din cele trei institutii „care s-au implicat in sutinerea culturii si-n implementarea de proiecte mai mult decat prevede fisa postului”. De fapt, presedintele Consiliului Judetean re-cunostea ca „n-am fost botezat in cultura, nici macar mirean nu am fost”, vrand a sugera ca propunerile pentru premiere n-au venit din partea sa, ci din partea sefilor de institutii. La final s-a ciocnit o cupa de sampanie.
Sub genericul „La steaua”, in sala „Avram Iancu” s-a incercat o apropiere sfioasa de opera eminesciana prin cantec si poezie, evenimentul avand un iz monden. 90 la suta din asistenta era alcatuita din elevi. Sa intelegem ca scolarii vor sa-l descopere pe Eminescu, ori ca au fost „impinsi” la spectacol de catre profesori? S-a cantat, s-a recitat, s-a aplaudat si sala s-a golit incet incet pana la finele manifestarii.
Dupa cele doua eveni-mente dedicate lui Eminescu si Zilei Culturii Nationale, opinez ca ar fi potrivit pentru cei care se implica in sus-tinerea culturii salajene sa se gandeasca mai mult la unitate. Nu numai la unitatea de idei, ci si de fapte. Sa lase deoparte orgoliile marunte si sa se adreseze publicului larg. Cu siguranta cultura Salajului ar avea de castigat.