Inca din noaptea de miercuri spre joi, urbei de la poale de Meses i-a pierit somnul, atunci cand bu-levardul Mihai Viteazul a fost ingradit, de la Complexul Silvania si pana la Perla. Inainte de a se lumina de ziua, multi conducatori auto ramaneau inmarmuriti in fata gratiilor si a politistilor, apoi trageau de volan si o luau incotro le vedeau ochii. Nici nu se ridicasera bine zorii cenusii cu iradieri de cobalt, ca autospecialele cu marfuri au si facut coada la intra-rea pe bulevard. Aduceau de toate pentru marele balci care deja incepuse. Au venit comercianti din toata tara, ba si din Moldova de peste Prut si din Pusta Ungariei la cea de-a XVI-a editie a Zilelor Zalaului.
Comercianti nemultumiti
Ieri, la vremea amiezii, unii comercianti isi intrasera deja in pita. Ofereau putinilor vizitatori gura – casca bere, mici, porumb fiert, dulciuri, dar si obiecte de arta populara si o multime de produse industriale. Chiar la intrarea dinspre Silvania, o firma din Satu Mare expunea mici, carnati si frigarui. Din vorba in vorba, l-am intrebat pe patron daca a mai fost la Zalau. ^Da, a raspuns, acum 15 ani, si o sa mai vin peste alti 15^. Nemultumirea lui consta in faptul ca nu i s-a dat spatiu cat a cerut, doua vitrine frigorifice, in loc de patru, iar sigurantele la reteaua de curent electric au inceput sa puste.
a€ƒ
Profesorul si cucuruzul
Peste drum, pe partea dreapta, si-a instalat taraba profesorul de istorie si geografie, Marinel Ciorba, din Ip. Pentru doi metri pA®trati plateste chirie, in cele patru zile, de 250 de lei. Profesorul vinde cucuruzi fierti, dulci. Marturiseste ca s-a apucat de aceasta afacere citind suplimentul ^Satul Salajean^. 50 de ari de porumb a semanat in aceasta primavara si este multumit de afacere. Cu doi lei vinde cucuruzul fiert si dulce.
Dulciuri unguresti
Din localitatea Lupeni, judetul Harghita, au venit doi producatori de kurtos kalacs si cozonac secuiesc. 10 lei costa un cozonac. Mai multe nu am aflat, pentru ca cei doi s-au scuzat politicos ca nu stiu prea bine romaneste.
In schimb, ne-am inteles perfect cu doi producatori de dulciuri din Debrecen, Ungaria. Zeci de variante de dulciuri ne-a prezentat unul dintre patronii firmei Multy Sweets. Intre un leu si trei lei costa jeleurile, bomboanele si figurinele din zahar. Marturisesc ca sunt incantati de Zalau, drept dovada ca sunt pentru a treia oara la sarbatoarea zalauanilor.
Cea mai rece bere
a€ƒ
Chiar in colt, vizavi de ceas, firma Best Gelato din Zalau prezinta zece sortimente de inghetata, dar si cea mai rece bere la pahar. Plus o gama larga de racoritoare. Patroana a spus ca participa an de an la aceasta manifestare si este multumita de profit.
Gulas si mamaliguta
In fata Galeriilor Meses, o firma din judetul Maramures pregatea ^pe viu^ gulas de vitel si sarmale cu mamaliguta. Doar 12 lei costa portia. |i invartea cu sucitoarea in tuciul cu gulas o tanara imbracata in costum popular de o luau toate naduselile.
^Ploua^ cu mici si bere
Societatile comerciale mai instarite prezente la Zilele Zalaului au inchiriat spatii mari, si-au instalat corturile, au aranjat mesele, gratarele au inceput sa sfaraie in asteptarea clientilor. Numai ca acestia refuzau, la orele amiezii, sa-si faca prezenta. Era prea devreme pentru mici si bere si era prea cald. Pretul micilor difera de la producator la producator. Nu mai ieftin de 2,5 lei, dar nici mai scump de 3 lei un mic, cu paine si mustar. Pretul berii difera in functie de marca. La sticla, va puteti racori gatlejul cu o bere intre 4 si 7 lei. La dozator, paharul de 400 de mililitri se vinde cu 4 lei. Am numarat cel putin sapte firme care comercializeaza mici, carnati, frigarui, gratare si bere.
Bucuriile copiilor
In dreptul fostei troite se afla un stand cu modele de picturi pe fata. Pretul unui desen este de 10 lei pentru copii si 12 lei pentru adulti. Mai jos, in apropiere de Zahana, se afla locul unde copiii se vor putea plimba in trenulete, masinute, se vor putea da pe tobogane gonflabile. In momentul documentarii noastre, acestea inca se instalau.